Evenimentul Zilei > Justitie > Nicușor Constantinescu mai poate sta 15 zile în America. Baronul și-a donat averea
Nicușor Constantinescu mai poate sta 15 zile în America. Baronul și-a donat averea

Nicușor Constantinescu mai poate sta 15 zile în America. Baronul și-a donat averea

Nicuşor Constantinescu a primit permisiunea de a se opera în SUA, chiar dacă sistemul românesc este dotat atât cu robotul medical necesar, cât şi cu medici de performanţă, în timp ce actele din SUA nu pot fi considerate autentice, arată Curtea de Apel Bucureşti, în motivarea deciziei din 18 iunie. Președintele suspendat al CJ Constanța și-a donat averea soției și copiilor. El mai poate sta în America încă 15 zile. Decizia a fost luată de Curtea de Apel București.

"În faza urmăririi penale, inculpatului i-a fost acordată posibilitatea de a fi supus unei intervenţii chirurgicale nu în sistemul de sănătate românesc, care, de altfel, este dotat atât cu robotul medical, cât şi cu medici chirurgi de performanţă, ci în Statele Unite ale Americii, într-o clinică universitară, unde, încă din data de 12 aprilie 2014, a fost suspus unei …., după cum rezultă din scrisorile medicale depuse la dosar. După această intervenţie chirurgicală efectuată în urmă cu aproximativ două luni, inculpatul nu s-a mai întors în România", constată Judecătorul de Cameră preliminară de la Curtea de Apel Bucureşti.

Conform documentului citat, Nicuşor Constantinescu şi-a motivat absenţa din sala de judecată prin apariţia unor complicaţii postoperatorii.

Scrisori nedatate

Potrivit Mediafax, judecătorul de Cameră preliminară constată că scrisorile medicale ample, unele nedatate, abundente în explicaţii, emise de către medicul chirurg american, în forma în care au fost prezentate de contestatorul-inculpat, fără să poarte sigla unităţii spitaliceşti şi parafa medicului semnatar, care, în mod obligatoriu, poartă un cod, nu pot fi considerate documente autentice, cu atât mai mult probe în dovedirea unei stări de fapt", se precizează în motivarea instanţei. Mai mult, judecătorul arată că preşedintele CJ Constanţa a mai depus la dosar "un set de fotografii regizate", din care se poate constata că nu se află internat într-un spital, ci într-o cameră privată.

Și-a donat averea

Pe de altă parte, Nicuşor Constantinescu, a transferat pe numele soţiei o casă şi un teren în Constanţa şi a donat celor doi copii câte o locuinţă, conform ultimei sale declaraţii de avere.

Conform documentului, postat pe siteul Consiliului Judeţean Constanţa, Codruţa Constantinescu, soţia lui Nicușor Constantinescu, deţine un teren de 1.431 de metri pătraţi şi o casă de locuit de 687 de metri pătraţi, ambele bunuri fiind dobândite în 2013 printr-un “act de lichidare a regimului comunităţii legale şi partaj voluntar fără sultă”. În declaraţia de avere de anul trecut bunurile respective erau deţinute în mod egal de cei doi soţi. De asemenea, Nicuşor şi Codruţa Constantinescu deţin în continuare câte 50 la sută dintr-un teren de la Mila 23, Tulcea, altul în comuna Voluntari, Ilfov şi dintr-o casă din Bucureşti. Totodată, apar în declaraţia de avere şi bunurile donate copiilor săi în luna martie 2013 – o casă de vacanţă cu terenul aferent în Piatra Neamţ, donată fiului său şi o casă din Bucureşti, donată fiicei sale.

Cadou de la un mort

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa deţine şi cinci autovehicule şi o şalupă de agrement şi are tablouri, colecţie de timbre, numismatică, bijuterii, mobilier vechi, obiecte de artă, achiziţionate între 1990 şi 2011 şi a căror valoare nu o poate estima. Soţia sa a achiziţionat în cursul anului trecut picturi în ulei pe carton şi pânză în valoare de 15 mii de euro. Nicuşor Constantinescu are în continuare un depozit bancar de 987.000 de dolari, un cont curent de 5.558 de dolari, dar şi acţiuni la mai multe societăţi comerciale. Totodată, preşedintele CJ Constanţa a acordat un împrumut în valoare de 100.000 de euro către SC Rafting Company SRL şi a contractat în 2014 de la o persoană fizică un credit în valoare de 40.000 de dolari, scadent în 2024. De asemenea, Nicuşor Constantinescu a restituit un împrumut de 200.000 de euro către o persoană fizică. De asemenea, Codruţa Constantinescu a primit anul trecut cadou suma de 300.000 de lei de la omul de afaceri Gheorghe Oancea. Bărbatul a încetat din viaţă în luna iulie a anului trecut. Preşedintele CJ Constanţa a avut, anul trecut, un venit de 55.656 de lei, soţia sa a primit un salariu anual de 12.168 de lei, iar băiatul celor doi a încasat alocaţia de stat în valoare de 504 lei.

În 27 mai, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, alături de el fiind deferit justiţiei directorul RAJDP Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, după ce niciunul dintre cei doi nu s-a supus controlului Curţii de Conturi.