NICOLAE MANOLESCU: Si au ramas doar opt

NICOLAE MANOLESCU: Si au ramas doar opt

Am declarat de bunavoie ca nu vreau sa-l supar pe prietenul meu Mircea Mihaies zicand ca AS Roma este mediocra.

Declar acum, tot de bunavoie, ca n-am nicio vina ca romanii i-au lasat pe elevii lui Sir Alex sa le dea sapte goluri pe „Old Trafford”. Nici nu cred ca s-au gandit sa ma confirme pe mine si sa puna sare pe ranile lui Mircea Mihaies.

Si ca sa nu-si inchipuie cineva ca-mi revendic vreun merit, declar, si tot de bunavoie, ca n-am prevazut nicio clipa ca mediocritatea poate fi splendida, magnifica, socanta, ce spun eu?, mai batatoare la ochi decat excelenta.

Dar sa ma intorc la Liga si la Cupa UEFA. Din purcoiul de echipe intrate in lupta au ramas doar opt. Ciudata simetrie: in Liga, trei din patru sunt engleze, iar in Cupa, tot trei din patru sunt spaniole.

Si inca: ambele finale, indiferent de rezultate, vor avea cel putin o echipa engleza, respectiv spaniola. Daca nu cumva se vor intalni doua echipe din aceeasi tara.

In Liga au mai fost trei semifinaliste din patru din aceeasi tara, Spania, in 2000 (Valencia, Barcelona si Real, finala fiind 100 la suta spaniola), din Italia in 2003 (AC Milan, Inter si Juve, finala fiind 100 la suta italiana).

In Cupa UEFA doar o data, in 1980, a existat un astfel de monopol: dar atunci toate cele patru semifinaliste au fost din Germania (Eintracht, Monchengladbach, Stuttgart si Bayern).

Rezultatele din „sferturi” sunt si aici surprinzatoare. In Liga, in afara scorului de pe „Old Trafford” (unde si unu la zero pentru Manchester ar fi fost calificabil), restul se putea prevedea la rigoare.

Mourinho nu se putea impaca dupa egalul de la Londra cu Valencia. Cum ii stia pe spanioli la fel de bine ca si pe portughezi, a izbutit in deplasare ce nu izbutise acasa. La fel Milan: a profitat de euforia unui Bayern, dupa 2-2 in deplasare, ca sa inchida dubla la pauza meciului de la München, cand avea 2-0 si nu-i mai ramanea decat sa-si paseze adversarul patruzeci si cinci de minute.

Liverpool era, dupa 3-0 in Olanda, ca si calificata. Inca si mai previzibile sunt rezultatele din Cupa. Espanyol a tinut-o pe Benfica la zero, dupa ce o batuse la Barcelona cu greu, luand doua goluri pe teren propriu.

Osasuna era, ca si Liverpool dincolo, calificata dupa scorul forfait de la Leverkusen. Poate ca Tottenham sa fi promis mai mult, macar un 1-0, dupa 1-2 la Sevilla, cu castigatoarea de anul trecut a  Cupei.

(Cum se vede, echipele care au scuturat pomul european de poamele romanesti au ajuns ambele in semifinale, iar una dintre ele poate juca si chiar castiga finala). Werder s-a descotorosit de Alkmaar mai usor decat se banuia, dar fara sa surprinda. Si asa olandezii urcasera mai sus decat le indreptatea valoarea.

Daca s-ar juca, precum la baschet in SUA intalnirea Est-Vest, o intalnire europeana la fotbal Nord-Sud, am avea in faza actuala un scor egal: 4 la 4. In Liga, italienii au salvat onoarea Sudului, in Cupa -  nemtii pe a Nordului.

Sunt la fel de curios ca si dumneavoastra sa stiu ce scor vom avea miercuri, 2 mai si, respectiv, joi, 3 mai, dar mai ales miercuri,  16 mai, si, respectiv, miercuri, 23 mai, dupa finalele de la Glasgow, respectiv Atena.

Ne puteți urmări și pe Google News