Evenimentul Zilei > EVZ Play > Nicolae Grigorescu: „Arbitrii ar fi trebuit să revină şi să anuleze golul”
Nicolae Grigorescu: „Arbitrii ar fi trebuit să revină şi să anuleze golul”

Nicolae Grigorescu: „Arbitrii ar fi trebuit să revină şi să anuleze golul”

Nicolae Grigorescu, ultimul arbitru român prezent la un Campionat Mondial, vorbeşte despre greşelile incredibile comise de italienii care au oficiat la partida Argentina - Mexic, scor 3-1.

După ce au avut prestaţii lăudate, arbitrii au aruncat în aer, duminică, Cupa Mondială din Africa de Sud.

Victoria obţinută de Argentina în faţa Mexicului (scor 3-1) şi calificarea în "sferturi", acolo unde "pumele" vor da peste Germania, într-un joc ce se va disputa sâmbătă (ora 17.00, în direct la TVR 1), au fost umbrite de eroarea arbitrilor italieni care au validat primul gol, marcat de Carlos Tevez, aflat în poziţie de ofsaid la faza respectivă. Iniţial, nici "asistentul" Stefano Ayroldi, nici "centralul" Roberto Rosetti nu au sesizat eroarea.

"E o greşeală monumentală"

Apoi, din pricina unei erori tehnice care le-a permis celor aflaţi pe stadionul "Soccer City" din Johannesburg să vadă reluarea fazei, cei doi arbitri s-au consultat câteva momente. Mexicanii au protestat vehement, dar peninsularii au rămas fermi pe poziţie. "Fluieraşii" au înţeles că au gafat, dar nu au mai întors decizia, din pricina recomandării FIFA, care nu permite luarea unei decizii pe baza imaginilor video.

Nicolae Grigorescu, ultimul arbitru român prezent la un Campionat Mondial, în Franţa 1998, nu-şi poate explica decizia italienilor. "Am rămas fără cuvinte! Rar s-a văzut aşa ceva. Este elementar acel ofsaid. Nu ai cum să nu vezi aşa ceva. E o greşeală monumentală, venită din partea unor arbitri cu pretenţii. Mai mult, au persistat în greşeală şi nu au anulat decizia. Ar fi trebuit să revină, să lase la o parte orgoliile", ne-a declarat ieri fostul arbitru-asistent.

Timişoreanul susţine că FIFA a greşit când a selecţionat lotul de arbitri deplasat la Mondial. "Au venit brigăzi complete. Doi «tuşieri» plus un «central», tustrei din aceeaşi ţară. Când am participat eu la Mondial, «tuşierii » au fost selectaţi în funcţie de valoare, nu au participat doar pentru că erau conaţionali cu «centralii»".

Grigorescu nu crede că adoptarea sistemului video este soluţia pentru a înlătura greşelile umane: "E greu, fragmentezi jocul. FIFA nu a avut timp să adopte nici formula cu cinci arbitri, pusă în practică de UEFA în Liga Europa. La următoarele turnee finale se va recurge la această variantă".

"Toţi spuneau că nu ştiu nimic, că habar nu am să antrenez.“,
DIEGO MARADONA, selecţionerul Argentinei

PROGRAM

  • ASTĂZI


PARAGUAY – JAPONIA
ORA 17.00
, TVR 1

SPANIA – PORTUGALIA
ORA 21.30
, TVR 1

GOLGHETERI

  • 4 goluri Higuain (Argentina), Vittek (Slovacia);
  • 3 goluri D. Villa (Spania), L. Suarez (Uruguay), A. Gyan (Ghana), Donovan (SUA), T. Müller (Germania)