Doua portii de peste pe saptamana inseamna sanatate curata. In salate, in ciorbe, inabusit ori preparat la cuptor, pestele va ajuta sa va mentineti in forma inima, creierul, dar si silueta.
Cu toate acestea, in Romania, se gasesc destul de putini amatori de peste. Consumul este de 3,5 kilograme de peste pe cap de locuitor, de doua si chiar de trei ori mai mic fata de cel din alte tari europene.
Daca, acum cativa ani, nutritionistii recomandau in special peste slab, astazi este la mare pret pestele oceanic: heringul, macroul, codul, scrumbiile, sardinele.
Cel oceanic distruge colesterolul rau
Acesta este foarte bogat in acizi grasi Omega 3, care mentin tensiunea la valori normale si cresc nivelul HDL-lui, asa-numitul "colesterol bun". Totodata, scad trigliceridele si micsoreaza riscul ingrosarii sangelui si cel al formarii cheagurilor. Ca sa fie bun, pestele trebuie sa fie proaspat. Altfel, exista riscul declansarii unor alergii, probleme cu ficatul ori cu rinichii.
La congelator, maximum sapte zile "Pestele proaspat se recunoaste dupa ochii stralucitori si limpezi, carnea nu se desprinde usor de pe oase, branhiile au o culoare rozalie si nu galbuie ori maronie", explica specialistul in alimentatie Gheorghe Mencinicopschi.
Daca nu aveti timp sa-l gatiti imediat ce l-ati cumparat, il puteti pastra la congelator, dar nu mai mult de-o saptamana. Este important sa nu-l decongelati brusc, ci tinandu-l mai intai in compartimentul de refrigerare (unde pastrati mancarea), la o temperatura de patru grade, apoi in apa rece.
Poluantii, un pericol Desi este deosebit de sanatos, pestele oceanic are si dezavantaje. "El poate fi poluat din cauza poluantilor ce migreaza si care murdaresc inclusiv apa oceanelor. S-au gasit doze de mercur in carnea de peste, o substanta ce poate fi daunatoare sistemului nervos", explica specialistul in nutritie Gheorghe Mencinicopschi. Mai mult, unele studii arata ca aceste doze pot fi factori favorizanti in aparitia cancerelor.
Saptamanal, cel putin doua mese cu peste > Puteti incerca scrumbiile fragede, stropite cu lamaie; rulada de heringi cu aroma ei dulceaga si placuta, dar si sardinele crocante, care sunt o sursa importanta de calciu si vitamina D. Puteti incerca si pestele la conserva. Intre pestele in sos de tomate si cel in ulei, alegeti-l pe cel in sos de tomate.
> Sosul de tomate contine in plus licopen, un antioxidant benefic.
> Atentie la pestele afumat! Acesta va poate face rau daca aveti probleme cu ficatul.
> Pestele poate inlocui carnea grasa de porc, vita si chiar si pe cea de pasare.
> Potrivit Agentiei privind Standardul Alimentelor (FSA), ar trebui sa consumati cel putin doua portii de peste pe saptamana. Una dintre acestea ar trebui sa fie alcatuita din peste gras.