Editura Evenimentul si Capital

CORUPŢIE. Directorul general al APIA a fost ELIBERAT la expirarea ordonanţei de reţinere. Printre cei 20 de suspecţi ridicați de DNA, un poliţist şi un fost primar

14-04/perchezitii-465x390
Autor: | | 45 Comentarii | 5697 Vizualizari

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție de către funcționari publici, cu funcții de conducere în plan local și oameni de afaceri. În cursul dimineții de 04 iunie 2014, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 13 locații situate în municipiul București, județele Suceava și Dâmbovița, din care 5 sunt sediile unor instituții publice și persoane juridice.

Directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu, a fos eliberat, joi seară, după expirarea ordonanţei de reţinere. Şi ceilalţi trei inculpaţi din acest dosar pentru care DNA Suceava a cerut arestarea preventivă au fost eliberaţi la încheierea celor 24 de ore de reţinere.

Dorel Gheorghe Benu a fost adus, miercuri seară, la sediul DNA Suceava pentru audieri, iar ulterior a fost reţinut. El a fost prezentat, joi, Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă, dar instanţa nu s-a pronunţat asupra cererii procurorilor până la ora 22.40, când a expirat ordonanţa de reţinere, astfel că Benu a fost eliberat.

Înșelăciune pe banii UE

Consilierul judeţean din Suceava Ioan Piticari (PNL), suspectat de gestionare frauduloasă a fondurilor europene şi înşelăciune, a fost reţinut de procurorii DNA, după ce a fost audiat timp de aproape două ore la sediul DNA Suceava.

Potrivit anchetatorilor, pe numele consilierului judeţean procurorii DNA au emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, acesta fiind dus în arestul Poliţiei Judeţene Suceava. La ieşirea din sediul DNA Suceava, unde a fost audiat timp de aproape două ore, Piticari a refuzat să facă declaraţii jurnaliştilor.

Șeful IPJ Suceava, urmărit penal

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Ioan Crap, adjunct al şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Suceava, în prezent cu atribuţii de inspector şef al IPJ Suceava, sub aspectul săvârşirii infracţiunii abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial

”Din ordonanța de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, la data de 6 aprilie 2014, inculpatul Crap Ioan, în virtutea atribuţiilor sale de serviciu de adjunct al şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, la solicitarea telefonică a unei persoane (preot) şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi a intervenit pe lângă un agent de poliţie din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul I. P. J. Suceava, aflat în timpul serviciului cu un autoturism prevăzut cu staţie radar, pentru ca acesta să nu dispună măsura reţinerii permisului de conducere a unei persoane cu funcție de conducere la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Centrul Judeţean Suceava (APIA SUCEAVA) şi sancţionarea contravenţională a acesteia, deşi agentul constatase încălcarea prevederilor legale ce impunea luarea acestei măsuri”,searată în comunicatul DNA.

Șeful Poliției Române, chestorul Petre Tobă a decis punerea la dispoziție a comisarului șef Ioan Crap. „În urma punerii în mişcare a acţiunii penale faţă de comisarul-șef de poliție Crap Ioan, desemnat la conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Suceava, șeful Poliției Române a dispus punerea la dispoziţie a ofiţerului, conform prevederilor legale privind statutul poliţistului.”, se arată în comunicatul Poliției Române.

Mai marii bisericii nu comentează

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor evită să comenteze situaţia privind acordarea ilegală de subvenţii agricole de către APIA pentru mănăstiri şi parohii din judeţul Suceava, spunând doar că aşteaptă soluţionarea anchetei, iar "cei care au greşit vor plăti".

"Aşteptăm soluţionarea anchetei, iar cei care au greşit vor plăti", a declarat, pentru mediafax.ro, consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Cătălin Axinte.

Directorul APIA, ridicat de DNA

Potrivit unor surse judiciare, Dorel Gheorghe Benu, directorul general al APIA, ar urma să fie dus la audieri la DNA Suceava. De asemenea, se fac percheziţii şi la Direcţia sanitar-veterinară. Ancheta vizează 240 de dosare de acordare sprijin financiar pentru exploataţii agricole şi zootehnice care nu desfăşurau astfel de activităţi. Sunt suspectate aproximativ 20 de persoane, printre care şi un agent de poliţie, un fost primar din Câmpulung Moldovenesc şi un medic veterinar. Potrivit DNA, În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei. SURSE: Sunt implicați primari, consilieri locali, înalți demnitari, fețe bisericești Potrivit unor surse judiciare, la nivelul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Centrul Judeţean Suceava (APIA SUCEAVA) a fost constituit un grup infracţional compus dinfuncţionari cu atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţie (Cheler Nicoleta, Chiriac Lya şi Blănariu Ionela Melania), care au admis la plată cereri de acordarea a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor peroane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate. Astfel au fost solicitate/acordate în cursul anului 2013, subvenţii cu încălcarea legii şi s-au obţinut pe nedrept, fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene într-un număr de 246 dosare de acordare a sprijinului financiar (exploataţii agricole, asociaţii zootehnice şi I.F. cu acest domeniu) , precum şi unor parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava, ce nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice (în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013 un număr de 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava).

Pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava printre care doctorul Ciobanu Lucian, în complicitate cu doctori veterinari concesionari – dr. Toma Neculai, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele a diverşi fermieri, le-au înregistrat în Registru Naţional al Exploataţiilor şi în Baza Naţională de Date a ANSVSA, în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic (PNDC), conform OUG 125*/2006, Ordinul MADR 920/2013.

Pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate au fost modificate de respectivii doctori veterinari, în Baza Naţională de Date a ANSVSA - SNIIA, data înfiinţării exploataţiilor sau a mişcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate exploataţii virtuale.

Stupoare la Loto, astazi! Ce s-a intamplat cu numerele! LIVE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI