Nasterea celui de-al saselea nepot al vicepresedintelui Cheney a atras foarte mult atentia presei datorita situatiei delicate iscate de homosexualitatea mamei sale, care contrazice flagrant valorile traditionale ale partidului republican si ale presedintelui George W. Bush in mod special.

Modul in care a fost conceput copilul nu a fost niciodata dat publicitatii. Mary Cheney, in varsta de 38 de ani, are o relatie de 15 ani cu partenera sa, Heather Poe. Tatal ei este mana dreapta a unui presedinte care afirma ca mariajul este exclusiv uniunea dintre un barbat si o femeie, de fiecare data cand chestiunea casatoriilor intre homosexuali declanseaza controverse.

In ce-l priveste pe Dick Cheney, acesta a afirmat ca „libertatea este pentru toata lumea”. El a respins mereu orice tentativa de a o amesteca pe fiica sa in aceste polemici. Anuntul facut de Mary Cheney in luna decembrie, privind decizia de a intemeia o familie alaturi de partenera sa, a fost criticata in anumite cercuri conservatoare, care lupta impotriva dreptului homosexualilor de a creste copii.

Nici grupurile pentru drepturile homosexuale nu au fost prea blande cu Mary Cheney, acuzand-o ca nu s-a implicat in campaniile de obtinere a dreptului la casatorie. Tocmai din lipsa unui cadru legal, Heather Poe nu va avea practic niciun drept asupra copilului. Ea nu are dreptul sa adopte copilul ca al doilea parinte, iar numele sau nu poate figura pe certificatul de nastere al micutului.

Pentru a-si demonstra sustinerea deplina fata de fiica sa, Dick Cheney si sotia sa, Lynne, s-au dus imediat la spital pentru a-si vedea nepotul si au distribuit rapid presei o poza cu acesta. De remarcat ca presa americana a tratat cu mult tact subiectul, marile ziare abtinandu-se de la a comenta stirea.