Evenimentul Zilei > Politica > Neparticiparea înseamnă NU referendumului
Neparticiparea înseamnă NU referendumului

Neparticiparea înseamnă NU referendumului

În calitate de iniţiatori ai referendumului din 29 iulie, reprezentanţii USL sunt cei care au obligaţia să scoată electoratul la urne, susţine analistul Ion Cristoiu. Potrivit acestuia, neparticiparea la vot ar însemna dezinteres total faţă de iniţiativa USL, şi, prin urmare, un vot de blam dat USL-ului.

Analistul politic subliniază că, în democraţie, referendumul înseamnă convocarea alegătorilor pentru a fi întrebaţi dacă sunt de acord sau nu cu o iniţiativă asumată şi lansată de cel care a propus referendumul. Fie că e vorba de primar, de Guvern (în cazul demiterii preşedintelui) sau de preşedinte (în cazul referendumului pe teme naţionale) e obligatoriu pentru iniţiatorii acţiunii să convingă alegătorii să vină la vot.
"Să luăm un exemplu. Într-un orăşel, primarului îi trece prin cap că ar trebui construit un stadion în genul Arenei Naţionale din Bucureşti. Are el o nebunie cu un stadion care să întreacă şi celebrul stadion Wembley. Convoacă un referendum local cu întrebarea: «Sunteţi de acord să construim în orăşel un stadion mai mare decât Wembley? DA sau NU». Foarte mulţi cetăţeni vor considera iniţiativa primarului o trăsnaie, dacă nu chiar o iresponsabilitate şi, în consecinţă, nu se vor prezenta la urne. Lucru explicabil dacă ne gândim că pentru aceşti alegători chestiunea stadionului nu ţine de agenda vieţii lor cotidiene. De aceea, orice referendum din lume are drept principală dată, care se transmite imediat pe toate agenţiile de ştiri, prezenţa la urne", a spus Ion Cristoiu.

Slaba participare, un câştig al lui Băsescu

Acesta a subliniat că, în cazul referendumului pentru demiterea preşedintelui e de datoria USL să aducă lumea la vot, mai ales că liderii celor patru partide au susţinut şi susţin că poporul român abia aşteaptă să scape de Traian Băsescu. "Cei care nu se prezintă la vot trebuie trecuţi alături de cei care se vor duce şi vor spune «NU» demiterii. Neparticiparea la vot înseamnă dezinteresul total faţă de iniţiativa USL, şi prin urmare, un vot de blam dat unei formaţiuni care a avut o iniţiativă iresponsabilă", a arătat Ion Cristoiu.

Potrivit acestuia, în cazul referendumului din 29 iulie, absenţa de la vot trebuie să fie un act conştient al susţinătorilor lui Băsescu. "Nu-mi dau seama dacă preşedintele suspendat îşi poate permite să ceară susţinătorilor absenţa de la urne (deşi ar avea motive, având în vedere pregătirile intense de fraudare a referendumului), sigur e că e posibilă situaţia următoare: se prezintă la vot 20% din cei înscrişi pe listele electorale, toţi cei care se prezintă spun «DA», deoarece pentru asta au venit la urne. Res­tul de 80% care nu s-au prezentat la vot, vor fi trecuţi la categoria «NU». Chiar dacă scorul în materie de demitere este zdrobitor în favoarea USL, slaba participare la referendum reprezintă un câştig al lui Traian Băsescu", a conchis Ion Cristoiu.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: