Amatorii de sporturi extreme pot alege să-şi petreacă trei-patru zile într-o zonă sălbatică, situată la intrarea în Parcul Naţional Retezat şi Parcul Naţional Defileul Jiului.
În zona de intrare în Defileul Jiului se organizează, de mai mulţi ani, deja, excursii care forţează limitele turiştilor, totul sub supravegherea profesioniştilor. Principalele activităţi sunt raftingul (o partidă costă 50 de euro de persoană; pentru grupuri se fac reduceri), tiroliana, canioningul, rapelul şi escalada pe gheaţă (fiecare costă câte 20 de euro de persoană).
Cazare în zonă Obiective turistice din apropierea Defileului Numeroşi turişti preferă să facă mountain-bike. O plimbare costă 15 euro de persoană. Preţurile includ echipamentul necesar fiecărei activităţi, echipamentul de protecţie şi prezenţa instructorilor. Pe apă, pe stânci, pe gheaţă, pe poteci
Canioningul este o activitate destul de solicitantă, dacă ţinem cont de faptul că trebuie să te deplasezi, îmbrăcat în costum de neopren, direct prin cascade. E ceva foarte plăcut, spun practicanţii acestui gen de sport, precum un joc de copii. Se pot admira peisajele minunate întâlnite de-a lungul traseului şi se pot imortaliza momente unice. Tiroliana presupune un „zbor” deasupra canionului, agăţat de o cordelină întinsă deasupra unor prăpăstii, pe distanţe care variază între 50 şi 80 de metri. Efectul este maxim, mulţi dintre cei care au participat la această activitate revenind şi a doua oară. Rapelul este o coborâre controlată pe coarda de alpinism, pe stâncă, prin cascade şi pereţi de gheaţă. O viteză nu prea mare aleasă pentru coborâre oferă, în acelaşi timp, libertate, control, plăcere şi siguranţă. „Dispozitivele pe care le folosim sunt de calitate superioară”, declară Sorin Sanda, reprezentant al firmei de team building “Itinerar fără limite”. Mountain-bike este un alt sport la mare căutare în zonă. Amatori de călătorii cu bicicletele sunt atât turiştii tineri, cât şi cei vârstnici. O atracţie deosebită o reprezintă peisajul sălbatic. „Mountain-bike presupune o plimbare în aer liber, pe poteci de munte, drumuri forestiere, pe biciclete profesioniste şi echipament de protecţie de calitate. Oricine poate face cunoştinţă cu frumuseţea sălbatică a Retezatului”, spune Sorin Sanda. Escalada pe gheaţă este o plăcere mai ales pentru turiştii cu experienţă în sporturi extreme. „Escalada pe gheaţă este una dintre activităţile favorite ale turiştilor, întrucât le permite să-şi forţeze limitele. Nimic nu este greu dacă ai voinţă”, mai spune Sanda. Raftingul prin apele învolburate ale Jiului se poate practica deja de la începutul lunii mai. În fiecare weekend, zeci de turişti români şi străini vin aici să practice acest sport.
Potrivit organizatorilor de partide de rafting, peste 1.000 de oameni au navigat deja pe Jiu, considerat cel mai bun râu ca grad de dificultate din România. Traseul pus la dispoziţia turiştilor se întinde pe o distanţă de 20-23 de km, de-a lungul Defileului Jiului, şi poate fi parcurs în aproximativ o jumătate de oră.
Practicanţii acestui sport vin de regulă prin agenţii de turism, în grupuri organizate, cu un pachet turistic extins ce presupune rafting şi pe alte râuri din alte ţări. O zonă cu locuri care încă aşteaptă să fie descoperite
Totul are loc în zona porţii de intrare în Parcul Naţional Retezat şi în Parcul Naţional Defileul Jiului. Pentru mulţi, un punct de atracţie suplimentar este peisajul, pentru că perimetrul se află într-o regiune relativ nedescoperită. Aici se mai pot descoperi încă peşteri, se pot face drumeţii netulburate de motoare, se pot explora trasee montane virgine şi se pot descoperi stânci pentru căţărat “necucerite” încă.