Natura surprinde din nou: dinozaurul cu 15 coarne
- Adam Popescu
- 25 septembrie 2010, 12:03
Cel mai „încornorat” dinozaur descoperit până acum avea un craniu uriaş, de doi metri lungime, împodobit cu nu mai puţin de 15 coarne.
Fosile ale animalului cu bizara înfăţişare au fost găsite de paleontologi în sudul statului Utah, din Statele Unite, într-o zonă deşertică. Analizându-le, cercetătorii au ajuns la concluzia că au descoperit o nouă specie, necunoscută până acum lumii ştiinţifice. „Din ce ştim până acum, cu atât de multe coarne bine dezvoltate pe cap, el este dinozaurul cu cel mai decorat craniu descoperit până acum”, a declarat pentru The Guardian Scott Sampson de la Muzeul de Istorie Naturală din Utah, cel care a condus echipa de cercetători. Botezat Kosmoceratops, dinozaurul erbivor avea un corn deasupra nasului, două deasupra ochilor, câte unul de-o parte şi de alta a craniului (în dreptul fălcilor) şi zece pe marginea crestei osoase de deasupra capului. „Aceste animale sunt, în principiu, nişte rinoceri supradimensionaţi cu mult mai multe coarne pe cap. Aveau capete uriaşe faţă de dimensiunile corpului”, a spus Sampson. "Kosmoceratops este unul dintre cele mai fascinante animale cunoscute”, a continuat cercetătorul, al cărui studiu a fost publicat în jurnalul de ştiinţă PlosOne. Deşi craniul său era lung de doi metri, de la bot până la vârful cozii Kosmoceratops măsura numai cinci metri, iar greutatea sa era de aproximativ două tone şi jumătate. Podoabe pentru sexul opus Însă, în ciuda unei înfăţişări înspăimântătoare, ei nu îşi foloseau coarnele pentru a se lupta sau pentru a se apăra de prădători: „Cele mai multe dintre aceste achiziţii bizare ar fi fost arme slabe pentru a goni prădătorii”, arată Sampson, potrivit BBC. Astfel, cel mai probabil, coarnele erau folosite pentru a-i atrage pe membrii de sex opus şi pentru a-i intimida pe adversari. „Credem că aceste coarne aveau o funcţie în competiţia pentru împerechere”, a completat Sampson, şi le-a comparat cu penele colorate ale păunilor sau cu coarnele cerbilor, prin care aceste animale încearcă să atragă atenţia femelelor şi să îşi descurajeze competitorii. Kosmoceratops a trăit pe continentul Laramidia, acum dispărut, în cretacicul târziu (perioada cuprinsă între 99 şi 65 de milioane de ani î.e.n.), alături de alţi erbivori, dar şi dinozauri carnivori precum tiranozaurul.
La acea vreme, Marea Interioară de Vest, o mare destul de puţin adâncă, împărţea în două actualul continent nord american, pe direcţia nord-sud: în est se afla continentul Appalachia, iar în vest Laramidia. Aproximativ de mărimea Australiei, Laramidia era formată din actualele state Montana, Wyoming, Utah, New Mexico, Alaska, Texas şi din provinciile canadiene Alberta şi Saskatchewan.
„Un rinocer gigant cu un nas ridicol de supradimensionat” Dinozaurii trăiau într-o climă caldă. „La acea vreme, mediul era mlăştinos, cu vegetaţie luxuriantă. Climatul era mediteranean. Ar fi fost un loc grozav de plimbare dacă nu ar fi existat tiranozauri”, a povestit Sampson. Alături de Kosmoceratops, oamenii de ştiinţă au descoperit încă o specie, numită Utahceratops. Dacă primul se remarca prin abundenţa coarnelor de pe cap, cel de-al doilea avea un corn foarte mare deasupra nasului şi semăna, potrivit cercetătorului Mark Lowen, cu „un rinocer gigant cu un nas ridicol de supradimensionat”.
Cele două specii nou-descoperite (Utahceratops şi Kosmoceratop) erau înrudite cu dinozaurul Triceratops şi aparţineau familiei ceratopienilor („cap cu coarne” în limba greacă). Sursa: Jurnalul de ştiinţă Plos One În ultimele luni, paleontologii au descoperit mai multe specii diferite de dinozauri cu coarne. „Noile creaturi din Utah sunt cireaşa de pe tort, prezentând o anatomie chiar mai bizară decât cea care este aşteptată de la un grup de animale cunoscute deja pentru craniile lor ciudate”, a spus şi Andrew Farke de la Muzeul Raymond Alf din Claremont, California, un alt autor al studiului. Aici puteţi consulta studiul publicat în revista Plos One.