„Am decis să continuăm consolidarea apărării colective a NATO, cu mai multe patrule aeriene și maritime, precum și cu mai multe exerciții și antrenamente. De la Marea Baltică, la Marea Neagră și Marea Mediterană”, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la finalul primei zi a reuniunii miniștrilor țărilor aliate care se desfășoară la Bruxelles, citat de AFP.

Rasmussen a afirmat că toate măsurile convenite sunt conforme cu Actul Fondator al relațiilor NATO-Rusia semnat în 1997. Acest document susține că aliații și Rusia "nu se consideră adversari", iar NATO se angajează să nu desfășoare arme nucleare sau forțe substanțiale luptă pe teritoriul noilor membri din Europa de Est, potrivit Agerpres.

Miniștrii reuniți la Bruxelles au salutat, de asemenea, planul de securitate în valoare de un miliard de dolari, anunțat marți, la Varșovia, de președintele american, Barack Obama. "Această contribuție importantă este oportună' și reprezintă un semnal clar al angajamentului Statelor Unite în Europa, a afirmat Rasmussen.

La Bruxelles, miniștrii din Germania, Polonia și Danemarca au anunțat consolidarea Corpului Multinațional din Nord-Estul (Europei), cu baza în portul polonez Szczecin de la Marea Baltică. "Acesta va întări capacitatea noastră de a face față amenințărilor viitoare în regiune", a arătat secretarul general al NATO, care a salutat această decizie.

Măsurile pe termen lung vor fi pregătite în lunile următoare, ca parte a unui "plan de acțiune" care va fi prezentat șefilor de stat și de guvern la summitul NATO ce va avea loc în zilele de 4 și 5 septembrie la Newport, Țara Galilor. "Aceasta va face NATO mai eficientă, mai rapidă și mai flexibilă", potrivit secretarului general.

Rasmussen a calificat ca fiind nesustenabilă reducerea bugetelor militare ale țărilor NATO, care s-au diminuat cu '20% în ultimii cinci ani', în timp ce Rusia l-a majorat cu 50%.