Evenimentul Zilei > Actualitate > Nationalistii au castigat alegerile in Serbia
Nationalistii au castigat alegerile in Serbia

Nationalistii au castigat alegerile in Serbia

Partidul Radical a castigat alegerile in Serbia, dupa ce 28% dintre votanti au intors spatele Europei si au optat pentru nationalismul de care abia se despartisera in 2000, odata cu caderea regimului condus de Slobodan Milosevic.

Marea speranta a Uniunii Europene, Partidul Democrat al presedintele Boris Tadic, nu a putut obtine decat 23% din voturi.

Desi au castigat alegerile, radicalii nu au certitudinea ca pot forma guvernul, democratii detinand circa doua treimi din membrii Parlamentului.

Se pare insa ca soarta Serbiei sta in mainile fostului prim – ministru, Vojislav Kostunica, al carui partid a castigat 16% din voturi. "Propunerile de coalitie sunt binevenite. Noi suntem deschisi", a declarat Kostunica, care in campania electorala si-a exprimat spiritul nationalist.

Liderul Partidului Radical, Tomislav Nikolic, a declarat ca este convins ca perioada imediat urmatoare va fi una foarte dificila pentru Serbia, dar a mentionat ca poporul sau a dovedit ca nu se mai lasa "prostit" de Partidul Democrat.

Tadic si Kostunica au fost aliati in incercarea de a rasturna regimul lui Slobodan Milosevic, dar au devenit adversari cand premierul reformist Zoran Djindjic a fost asasinat de partizani ai lui Milosevic, in martie 2003.

Principala dorinta a nationalistilor este recastigarea provinciei Kosovo, "luata" Serbiei de Natiunile Unite in 1999, cand NATO l-a fortat pe Slobodan Milosevic sa isi retraga trupele din regiune si sa puna capat unui razboi in care au murit circa 10.000 de albanezi.