De altfel, Costaş a depus chiar ieri, la Tribunalul Cluj, un dosar similar pentru înapoierea unei taxe de primă înmatriculare de peste 6.000 de lei. Avocatul arădean consideră că statul ţine cu dinţii de taxă pentru că „este o chestiune rentabilă pentru stat. Probabil că cine a plătit taxa cuprinsă între 100 şi 500 de euro va renunţa să mai ceară banii înapoi. Iar astfel de situaţii aduc mulţi bani la stat“, spune tânărul avocat arădean.

Cosmin Costaş, care este
asistent la Facultatea de Drept din Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj, a publicat mai multe articole în presa juridică despre ilegalitatea taxei de primă înmatriculare. „Nu pot obliga guvernul să ţină cont de articolele mele sau ale colegilor. Eu am spus acolo că această taxă este ilegală. Există mai multe state în UE, unde taxe similare au fost declarate ilegale“, afirmă Cosmin Costaş.

Aşa că, atunci când l-a căutat
vecinul său, Ilie Iluna, care a vrut să conteste taxa de aproape 6.300 de lei, a avut ocazia de a pune în practică teoria. „Ştiam că aveam dreptate şi speram ca şi instanţa să înţeleagă acest lucru. E important să se ştie că acum dreptul european este o realitate de care trebuie să se ţină seama“, susţine avocatul Cosmin Costaş.

Procesul începe
după două luni

Procedura administrativă prin
care un român care a plătit taxa de primă înmatriculare poate ajunge în instanţă este destul de lungă. În prima fază, trebuie depusă o contestaţie la administraţia financiară şi o cerere de returnare de bună-voie a banilor. În instanţă se poate ajunge abia după contestarea refuzului transmis de administraţia financiară. Totul durează în jur de două luni. Acum însă, precedentul s-a creat, iar Cosmin Costaş crede că instanţele din România vor trebui să ţină cont de el. Costaş mai spune că în legislaţia românească mai sunt şi alte situaţii care contravin normelor europene, în domenii precum fiscalitatea, TVA sau dreptul muncii.

Deşi e specializat în drept fiscal, el a mai avut cauze legate de legislaţia europeană şi în alte domenii. Tot anul acesta a mai câştigat procese în care unor români returnaţi din ţări ale UE li s-a pus interdicţie de a părăsi ţara. „Şi atunci am câştigat“, îşi aminteşte el.

BIOGRAFIE

A studiat la Strasbourg drept comparat

Cosmin Costaş a terminat
Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj în 2003. Examenele de la Barou le-a luat cu nota maximă, 10, atât la examenul de admitere în Barou, cât şi la definitivat. Au urmat specializări în materie de drept european. Are deja un master în drept european.

„Am făcut un master în instituţii şi reglementări comunitare în anul 2004. De asemenea, am mai urmat cursuri la Facultatea Internaţională de Drept Comparat de la Strasbourg“, spune Cosmin Costaş, pentru care specializările de până acum nu s-au oprit la acest nivel. A urmat şi specializări pe teme fiscale la Universitatea din Bologna.