Varianta intrării la guvernare alături de PNL a fost reanimată în PSD.
Într-un document strategic prezentat ieri conducerii PSD, Adrian Năstase a propus ca ipoteză de lucru intrarea PSD la guvernare alături de liberali. Deocamdată, ideea nu a stârnit un mare entuzism printre liderii PSD, care s-au văzut de câteva ori refuzaţi de PNL.
Scenariul avansat de Năstase a venit în contextul unei analize a situaţiei politice, în care au mai fost luate în calcul şi alte variante, precum rămânerea în opoziţie, depunerea unei moţiuni de cenzură şi organizarea de alegeri anticipate. În urmă cu o săptămână, Biroul Permanent al PSD îl însărcinase pe Năstase ca, împreună cu alţi colegi, să elaboreze o strategie cu privire la oportunitatea organizării de alegeri parlamentare anticipate şi cuplarea acestora cu localele.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD a analizat cu argumente pro şi contra această variantă, adăugând în schimb şi ideea unui guvern PNL-PSD. Printre avantajele acestei ipoteze au fost invocate faptul că socialdemocraţ ii ar intra în campanie cu avantajul unor posturi de miniştri, secretari de stat, prefecţi şi directori de descentralizate. Un al doilea avantaj ar fi acela că s-ar creiona ideea unei alianţe alternative la Băsescu. Din analiza lui Năstase rezulta dezavantajul că PSD s-ar asocia cu imaginea unei guvernări dezastruoase. Încă 4 ani de opoziţie Cele patru scenarii prezentate de Năstase au fost completate de Vasile Dâncu cu cel în care PSD ar putea să mai rămână încă patru ani în opoziţie. Liderul clujean a atras atenţia că PSD nu trebuie să-şi limiteze opţiunile la relaţiile cu un singur partid. „Toate celelalte partide au câte două opţiuni, numai noi ne restrângem doar la una, cu PNL. Să nu excludem refacerea Alianţei D.A. cu PDL şi PNL, fără Tăriceanu, şi să ne tarezim că rămânem în opoziţie după alegeri“, a spus Dâncu.