NANE: Intrebare

NANE: Intrebare

Daniela Nane: "Temperamentul razboinic al pamantenilor e total demodat in Univers, glumeam cu mine insami, urmarind la TV o dezbatere incrancenata pe tema prezentei icoanelor in institutiile publice, in special in scoli."

Invitatii argumentau pro sau contra, dar diferenta dintre cele doua tabere se vedea cu ochiul liber: cei care pledau pentru toleranta religioasa erau calmi, zambind trist; ceilalti gesticulau agitat, pronuntand cu emfaza ori decretand „adevaruri”.

Horia Patapievici dorea sa explice ca e in natura lucrurilor de a nu te simti agresat de credintele religioase ale altora, de a fi curios si deschis, insa nu si-a continuat ideea fiind intrerupt de vehementa celui care a initiat campania pentru scoaterea icoanelor din scoli si care afirma apasat ca fiica lui se simte agresata. Priveam demonstrandu-se a mia oara ca pentru cei curati sufleteste totul e pur, iar pentru ceilalti, totul e murdar. Nu vreau sa intru intr-o polemica dura cu domnul respectiv, Einstein atragea atentia ca nu putem rezolva problemele lumii de pe acelasi nivel de constiinta de pe care le-am creat.

Insa nu putem lasa ca identitatile nationale, dogmele religioase sau ideologiile politice sa corupa cea mai inalta cunoastere a inimilor noastre. Nu pot lasa ca diferentele religioase sa ma impiedice sa vad intregul potential, iubirea si puterea divinitatii care se afla in orice persoana din fata mea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noi suntem cei care putem ajuta lumea sa se vindece de brutalitate. Fiecare gand, cuvant si actiune detin puterea de a crea sau de a distruge. Alegerile noastre sunt intre calea razboiului si cea a pacii, intre ura si intelegere, intre disputa si reconciliere. Incotro e intelept sa pasim? Nu cred ca nu stim inca.