Evenimentul Zilei > Actualitate > Nagorno-Karabah. Armenia cedează 120 de orașe și sate către Azerbaidjan
Nagorno-Karabah. Armenia cedează 120 de orașe și sate către Azerbaidjan

Nagorno-Karabah. Armenia cedează 120 de orașe și sate către Azerbaidjan

Din teritoriile cedate face parte şi oraşul Shushi, numit Shusha de către azeri, care are o importanţă strategică, potrivit unei liste de 121 de localităţi unde a fost predat controlul.

Acordul de pace, la care Armenia şi Azerbaidjan au ajuns la începutul acestei luni, sub egida Rusiei, a pus capăt la şase săptămâni de confruntări în care şi-ar fi pierdut viaţa cel puţin 1.500 de persoane.

În conformitate cu acest acord, Armenia cedează controlul asupra a peste 120 de oraşe şi sate din regiunea  Nagorno-Karabah către Azerbaidjan, au relatat luni media de stat armene, citate de DPA.

Din teritoriile cedate face parte şi oraşul Shushi, numit Shusha de către azeri, care are o importanţă strategică, potrivit unei liste de 121 de localităţi unde a fost predat controlul, publicată de agenţia naţională armeană de ştiri Armenpress, scrie Agerpres.

Capturarea oraşului-cheie  Shushi de către forţe azere a precipitat acceptarea de către Armenia a acordului de pace de la 9 noiembrie, semnat la o zi după ce preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a proclamat victoria în lupta pentru această localitate.

Rusia, care nu a fost parte a conflictului, a trimis aproape 2.000 de militari în regiunea Nagorno-Karabah, în încercarea de a menține respectarea încetării focului.

Pretențiile Turciei irită Moscova

Pe de altă parte, dorinţa președintelui Turciei, recep Tayyip Erdogan,  de a instala un post de observare militar independent pe teritoriul azer a provocat dezacorduri cu Rusia, a declarat luni o sursă turcă pentru Reuters.

Aceasta după ce Rusia și Turcia  au convenit luna aceasta să monitorizeze împreună aplicarea acordului de încetare a focului în Nagorno-Karabah, încheiat între Azerbaidjan şi Armenia, cu medierea Moscovei.

Nagorno-Karabah este recunoscut pe plan internaţional ca făcând parte din Azerbaidjan, dar regiunea este populată preponderent de etnici armeni.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.