Evenimentul Zilei > Actualitate > Nagorno-Karabah. Armenia cedează 120 de orașe și sate către Azerbaidjan
Nagorno-Karabah. Armenia cedează 120 de orașe și sate către Azerbaidjan

Nagorno-Karabah. Armenia cedează 120 de orașe și sate către Azerbaidjan

Din teritoriile cedate face parte şi oraşul Shushi, numit Shusha de către azeri, care are o importanţă strategică, potrivit unei liste de 121 de localităţi unde a fost predat controlul.

Acordul de pace, la care Armenia şi Azerbaidjan au ajuns la începutul acestei luni, sub egida Rusiei, a pus capăt la şase săptămâni de confruntări în care şi-ar fi pierdut viaţa cel puţin 1.500 de persoane.

În conformitate cu acest acord, Armenia cedează controlul asupra a peste 120 de oraşe şi sate din regiunea  Nagorno-Karabah către Azerbaidjan, au relatat luni media de stat armene, citate de DPA.

Din teritoriile cedate face parte şi oraşul Shushi, numit Shusha de către azeri, care are o importanţă strategică, potrivit unei liste de 121 de localităţi unde a fost predat controlul, publicată de agenţia naţională armeană de ştiri Armenpress, scrie Agerpres.

Capturarea oraşului-cheie  Shushi de către forţe azere a precipitat acceptarea de către Armenia a acordului de pace de la 9 noiembrie, semnat la o zi după ce preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a proclamat victoria în lupta pentru această localitate.

Rusia, care nu a fost parte a conflictului, a trimis aproape 2.000 de militari în regiunea Nagorno-Karabah, în încercarea de a menține respectarea încetării focului.

Pretențiile Turciei irită Moscova

Pe de altă parte, dorinţa președintelui Turciei, recep Tayyip Erdogan,  de a instala un post de observare militar independent pe teritoriul azer a provocat dezacorduri cu Rusia, a declarat luni o sursă turcă pentru Reuters.

Aceasta după ce Rusia și Turcia  au convenit luna aceasta să monitorizeze împreună aplicarea acordului de încetare a focului în Nagorno-Karabah, încheiat între Azerbaidjan şi Armenia, cu medierea Moscovei.

Nagorno-Karabah este recunoscut pe plan internaţional ca făcând parte din Azerbaidjan, dar regiunea este populată preponderent de etnici armeni.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE