Evenimentul Zilei > International > Reuniune consacrată misiunii de pace ruse în Nagorno-Karabah
Reuniune consacrată misiunii de pace ruse în Nagorno-Karabah

Reuniune consacrată misiunii de pace ruse în Nagorno-Karabah

Președintele rus Vladimir Putin avertizează că nu există alternativă la acordul de încetare a focului armeano-azer, mediat de Rusia în provincia Nagorno-Karabah.

Liderul de la Kremlin a făcut aceste afirmații cu ocazia reuniunii consacrate misiunii de pace ruse în această provincie. Are detalii de la Moscova corespondentul nostru Alexandru Beleavski.

Putin a declarat că desfășurarea operativă a forțelor ruse de pace a permis oprirea vărsărilor de sânge, el apreciind pozitiv acțiunile acestora în asigurarea securității populației și infrastructurii civile. Potrivit liderului rus, situația în zonă este în general stabilă, Putin anunțând că în curând o delegație rusă va vizita Armenia și Azerbaidjan.

El a subliniat în același timp că reglementarea conflictului din Nagorno-Karabah este importantă și pentru Rusia, unde trăiesc câteva milioane de armeni și azeri. Rusia a finalizat astăzi desfășurarea contingentului său de pace din Karabah, aproape 2.000 de militari și câteva sute de mașini militare. Rusia a anunțat că după semnarea acordului trilateral, în Karabah au revenit din Armenia peste 4.400 de locuitori.

Pe de altă parte, președintele azer, Ilham Aliev, a negat că numărul total al refugiaților armeni din Karabah s-a ridicat la 90.000, afirmând că, înaintea actualului război, populația acestuia era de 65.000.

Președintele Aliev a reafirmat azi într-un nou mesaj televizat către națiune că Azerbaidjanul a repurtat o victorie militară și politică strălucită şi că acordul trilateral corespunde întru totul intereselor azere. Aliev a subliniat că după mulți ani de negocieri privind reglementarea politică a conflictului, eșuate din cauza Armeniei, a spus acesta. Azerbaidjanul a avut dreptul să rezolve problema pe cale militară. (Rador)