Evenimentul Zilei > Actualitate > Mutu n-a avut răbdare să bată recordul: s-a cinstit cu Tamaş înainte
Mutu n-a avut răbdare să bată recordul: s-a cinstit cu Tamaş înainte

Mutu n-a avut răbdare să bată recordul: s-a cinstit cu Tamaş înainte

"Briliantul" şi Tamaş au fost excluşi din lot după ce au fost prinşi că au chefuit.

Adrian Mutu a luat de bună invitaţia lui Hagi de a face cinste cu o masă când va depăşi recordul de goluri la echipa naţională, numai că s-a grăbit un pic. N-a mai aşteptat meciul de aseară, cu San Marino, ci s-a cinstit înainte cu prietenul de pahar Gabi Tamaş.

Episodul aruncă o nouă pată neagră pe imaginea celor doi, dar şi pe cea a naţionalei, care a bifat în ultimii ani o criză de rezultate direct proporţională cu numărul scandalurilor provocate de "vedetele" de carton.

Au dispărut din hotel până la miezul nopţii

Cei doi jucători – problemă au evadat din anturajul naţionalei marţi seară şi au dispărut până la miezul nopţii, când s-au întors în hotel vizibil "obosiţi" după "jocul" cu sticlele. Jucătorii convocaţi de selecţionerul Victor Piţurcă pentru această acţiune au primit liber marţi seară, pentru o oră şi jumătate, ca să meargă la un mall din Rimini, localitatea în care se află cantonaţi tricolorii. Selecţionerul le-a atras atenţia fotbaliştilor să nu calce strâmb, dar cei doi aveau deja planul făcut. Tamaş nu s-a urcat în autocarul care i-a transportat pe tricolori la mall. Mutu a fost alături de colegi, dar s-a întors la hotel înaintea autocarului! Cei doi au dispărut apoi nu se ştie unde şi au mai apărut abia în jurul orei 24.00! "Nu e nimic adevărat, sunt la echipa naţională!", s-a apărat Mutu ieri după-amiază. Tamaş l-a completat, întrebând ironic: "Nu vedeţi că sunt îmbrăcat în tricoul echipei naţionale?".

"A fost o întârziere de o oră"

După ce au fost anunţaţi că au fost excluşi din lotul tricolorilor, ambii şi-au recunoscut aseară, cu jumătate de gură, greşeala comisă.

"Am întârziat o oră faţă de cea la care ne spusese nea Piţi să venim şi ştiţi cum e el foarte strict. Ne cere să respectăm regulile. Ne-a exclus din lot pentru acest meci, îi înţelegem decizia. Nu vom juca deloc, ne pare rău. Suntem afectaţi, dar a fost o întârziere de o oră, nicidecum un scandal",
s-a căit Mutu.

"Într-adevăr, am întârziat. S-a exagerat cu ce s-a scris cu băutura. Domnul Piţurcă ne-a pedepsit. Nu ne pică bine că nu vom juca, dar îi înţelegem decizia"
, s-a apărat Tamaş.

ADIO, RECORD?

Şi-au terminat cei doi aventura la naţională?

Cei doi golani incurabili şi-au închis, foarte probabil, orice portiţă de a mai îmbrăca vreodată tricoul României, după această ultimă escapadă, dacă Victor Piţurcă îşi va respecta promisiunea de a nu mai convoca fotbaliştii care au călcat strâmb.

Selecţionerul a spus răspicat, încă de când a fost reinstalat în funcţie, că nu va accepta ca elevii săi să-şi facă de cap. Gabi Tamaş a ratat deplasarea naţionalei în turneul din America de Sud fiindcă a petrecut noaptea şi nu s-a mai trezit ca să ajungă la aeroport. Piţi a comentat iritat: "Dacă făcea aşa ceva cu mine, nu mai venea la lot. Eu nu tolerez aşa ceva".

Escapada de la Rimini, recunoscută parţial şi de jucători, le-ar putea fi fatală. Pe Tamaş, excluderea nu l-ar putea afecta decât în planul cotei internaţionale. Şi aşa, fundaşul de la West Bromwich a ratat în această vară un transfer la Lazio deoarece italienii s-au speriat de antecedentele sale bahice.

Mutu ar putea rămâne cu frustrarea că n-a devenit golgheterul all-time al naţionalei. "Briliantul" are 32 de goluri, cu trei mai puţine decât Gică Hagi, liderul ierarhiei, şi a recunoscut public că vrea să ajungă primul în acest clasament.

Nimeni nu vrea să-i mai vadă

Dacă Piţurcă va dori să-i dea afară definitiv, antrenorul nu va avea de luptat cu prea mulţi contestatari. Sătui de ieşirile în decor ale celor doi, oamenii de fotbal şi suporterii au spus la unison acelaşi lucru: ambii nu mai au ce căuta la naţională.

După scandalul din Serbia, când Răzvan Lucescu a dat de înţeles că nu-l va mai selecţiona pe Mutu, s-au găsit destule voci critice, care au solicitat readucerea de urgenţă a "Briliantului".

Acum însă, nimeni n-a mai sărit la fel de vehement în favoarea lui Mutu şi Tamaş, cum au făcut-o fraţii Becali atunci. "Aprob decizia lui Piţurcă de a-i exclude din lot, pentru că aşa nu poţi să reconstruieşti echipa naţională. Indiferent câtă valoare au ei, trebuie să aibă responsabilitate. Este un lucru grav, foarte, foarte grav. Nu contează că e vorba de Mutu şi Tamaş. Absolut deloc. Piţurcă ştie ce face, aceşti jucători trebuie eliminaţi! Dacă au făcut acest gest la primul meci al selecţionerului, vă daţi seama că aceşti jucători nu pot să se stăpânească. Aceşti doi fotbalişti nu au ajutat echipa naţională în ultimii doi ani", a spus, revoltat, Dorinel Munteanu, antrenorul campioanei Oţelul Galaţi.

"Avocatul" Cosmin Contra: "Le-a pus cineva fiola?"

Cosmin Contra, fost coleg cu cei doi la echipa naţională, le-a luat apărarea, dar cu jumătate de gură: "Le-a pus cineva fiola? Să aşteptăm poziţia oficială a selecţionerului".

Piţurcă a evitat să spună ceva înainte de jocul cu San Marino, dar, dacă povestea n-ar fi fost adevărată, pe site-ul federaţiei ar fi apărut cu siguranţă o dezminţire.


RUPTURĂ. Drumurile lui Mutu și Piți s-ar putea despărți
FOTO: AGERPRES


"Cine vrea să meargă la restaurant, trebuie să ştie că riscă excluderea. Nu voi accepta astfel de greşeli.“
VICTOR PIŢURCĂ, selecţionerul naţionalei, în urmă cu câteva zile

"Lumea glumeşte cu Mutu, e privit ca fiind centrul unui alt proiect, iar el gafează."
CORNEL DINU, administrator delegat al echipei Dinamo

"Victor Piţurcă este un antrenor foarte sever şi nu va tolera astfel de acţiuni."
GICĂ POPESCU, fost căpitan al echipei naţionale

"Ar trebui să fie excluşi definitiv de la naţională. Nu sunt la prima abatere."

DORINEL MUNTEANU, liderul de selecţii de la lot

NEBUNIE

Cariera "Briliantului" este încărcată de bătăi, consum de stupefiante, beţii şi alte acte de indisciplină

Andrei Călin

Victor Piţurcă s-a lăsat păcălit de Adrian Mutu, cel care în repetate rânduri a promis că îşi va schimba năravul. La începutul celui de-al treilea mandat la naţională, selecţionerul l-a numit pe jucător "căpitanul meu" şi a spus despre el că este cel mai important jucător al naţionalei. Ca şi în alte dăţi, Mutu a trădat încrederea, neavând rival atunci când vine vorba despre indisciplină.

De-a lungul carierei, "Briliantul" a călcat strâmb cu frecvenţa cu care a marcat în porţile adverse. Conştient de faptul că este un jucător cu greutate la echipele de club pe la care a trecut, dar şi la prima reprezentiativă, Mutu şi-a permis derapaje de comportament care l-au costat scump.

Încă din 1998, atunci când juca la FC Argeş, atacantul anunţa că este un tip care nu cunoaşte noţiunea de bun-simţ. Şi-a permis să fie obraznic şi cu marele Nicolae Dobrin, antrenorul piteştenilor din acea perioadă: "Cine eşti, bă, tu, ca să mă schimbi pe mine?", i-a strigat jucătorul "Gâscanului", în momentul în care acesta a vrut să îl scoată de pe teren.

Cocaină, bătăi şi striptease

A fost preambulul unor gesturi golăneşti pe care Mutu le-a comis cu acordul tacit al celor din jur: impresari, prieteni, antrenori şi colegi. Întotdeauna, jucătorul a fost cocoloşit de cei din anturaj şi a ajuns să creadă că îşi poate permite orice. În septembrie 2004, înaintea partidei România-Macedonia (scor 2-1), disputată la Craiova, Mutu a plecat alături de alţi coechipieri într- un bar de striptease din Bănie. Scandalul a fost muşamalizat de oficialii federaţiei.

O lună mai târziu, "Briliantul" este depistat pozitiv cu cocaină. Atacantul era legitimat în Anglia, la Chelsea Londra. A fost suspendat timp de 7 luni din toate competiţiile, a fost dat afară de englezi, care îi solicită şi în ziua de astăzi despăgubiri de 17 milioane de euro. "Nu vreau să fiu un model pentru nimeni", spunea Mutu la acea vreme, apoi şi-a consolidat din plin renumele de "băiat rău".

A bătut doi ospătari

În 2006, în timpul turneului efectuat de prima reprezentativă în SUA, Mutu şi-a făcut de cap înaintea partidelor cu băutură şi ţigări, acompaniat de femei. L-a jignit pe "secundul" Ştefan Iovan, pe care l-a ameninţat că îl dă afară de la naţională. În toamna anului 2006, înaintea partidei România-Bulgaria, atacantul l-a bătut pe Gigi Grosu, un ospătar cu care a avut un conflict. În 2009, la Belgrad, Mutu a ieşit din programul impus tricolorilor de selecţionerul Răzvan Lucescu pentru a petrece, deşi scorul nu-i dădea motive: 0-5. După încheierea jocului cu Serbia, a plecat în oraşul Novi Sad, la o chermeză organizată de un interlop sârb, fără să anunţe.

A devenit caz medical

La începutul anului trecut, Mutu a "comis-o" din nou. A fost depistat pozitiv cu sibutramină, o substanţă interzisă, şi suspendat apoi nouă luni. Cu câteva zile înainte de a reveni pe teren, Mutu a stâlcit în bătaie un alt ospătar. Albanezul Racaj Berat a primit o corecţie fizică din partea românului fiindcă a îndrăznit să îi ceară nota de plată. Mutu a încheiat în forţă 2010. A plecat de la petrecera organizată de clubul italian Fiorentina, la care era legitimat, fără să anunţe pe nimeni, şi a întârziat la reunirea lotului, motivând că a rămas înzăpezit. Fiorentina i-a făcut vânt, cedându-l la Cesena.

Chestionat în privinţa comportamentului deviant al "Briliantului", medicul Florin Tudose, şeful Secţiei de Psihiatrie al Spitalului Universitar din Bucureşti, spunea: "El are un psihic fragil, Mutu are tulburări de comportament. Are nevoie de ajutor medical de specialitate."

"Mutu are nevoie de terapie! E un proces foarte dificil. Schimbarea în sine este foarte dificilă, mai ales dacă respectiva persoană se conduce după «Trăieşte clipa!»", ne-a spus şi psihologul Bogdana Bursuc.
"Mutu este imatur şi ca sportiv, şi ca tată a trei copii. Îl compătimesc. Gesturile sale sunt de neînţeles."
FLORIN TUDOSE, medic psihiatru

ALCOOLUL ESTE VIAŢA

Gabi Tamaş, petrecăreţ de cursă lungă

Gabi Tamaş are şi el un trecut încărcat de ieşiri în decor. Cunoscut pentru apetenţa bahică, fundaşul a ţinut de multe ori capul de afiş al publicaţiilor de scandal, care au consemnat "nopţile albe" pierdute de fotbalist prin cluburi. În 2009, pe când juca la Dinamo, Tamaş a fost trimis la satelitul "roş-albilor" fiindcă, în timpul unui cantonament, s-a îmbătat şi a provocat un scandal.

În perioada în care a jucat în Rusia, pentru formaţia Spartak Moscova, Tamaş nu se prezenta zile la rând la antrenamente. "E un jucător care are calităţi, dar este indisciplinat. Sunt zile în care nu ştim unde dispare", s-au plâns ruşii.

Citiţi şi:

  • Cu "Briliantul" la psihiatru. Specialiştii sunt convinşi: "Mutu are nevoie de terapie!"
  • Adrian Mutu, plătit regeşte. VEZI aici cât a adunat din salarii
  • Palmaresul de scandalagiu al ”Briliantului”