Muncitorul român din Italia a încetat greva foamei
- Adam Popescu
- 11 decembrie 2008, 12:40
Adrian Cedrechi, românul care pe 27 noiembrie a decis să intre în greva foamei din cauza faptului că nu mai primise salariul de patru luni, a încetat protestul.
Decizia sa a venit ca urmare a faptului că mesajul său a fost auzit în cadrul comunităţii de români, fiindu-i oferit, în acest sens, sprijinul moral necesar, alături de promisiunea că va fi ajutat.
Cedrechi, care locuieşte în Italia de 14 ani, a fost în greva foamei 10 zile, timp în care starea sa de sănătate s-a înrăutăţit simţitor. "Am decis să închei protestul meu, în speranţa că ceva se va schimba în bine. M-am hotărât să-i ascult pe cei de la Ambasadă, dar în special am cedat la insistenţele lui Eugen Terteleac (N.r., preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia - ARI), care m-a încurajat mereu prin telefon”, a precizat românul.
Stabilit într-un oraş din apropiere de Milano împreună cu soţia şi cei trei copii, Adrian Cedrechi (38 de ani) nu a mai primit salariul în ultimele patru luni, iar firma a intrat recent în faliment. Conform unui comunicat de presă al ARI, de la începutul lunii decembrie, motivul pentru care românul a ales să intre în greva foamei a fost ca "un protest împotriva firmei la care a lucrat şi care nu l-a plătit de mai bine de patru luni de zile, chiar dacă lucrase şi câte 250 de ore pe lună. În situaţia lui se găsesc şi alţi trei colegi italieni dar care nu au avut curajul să-i urmeze calea de protest".
Conform publicaţiei Gazeta Românească, senatorul pe colegiu 1 al românilor din diaspora, Viorel Badea, a discutat cu Adrian Cedrechi, promitându-i ajutorul în soluţionarea cazului. “Am vorbit cu Adrian şi am cerut amănunte cu privire la cazul său. I-am promis că voi face tot posibilul pentru a-l ajuta, dar în acelaşi timp, l-am rugat să înceteze greva foamei, lucru pe care, de altfel, l-a şi făcut”, menţiona Badea, citat de Gazeta Românească.
Situaţia românului, de meserie instalator, este cu atât mai dificilă cu cât compania la care lucra a fost declarată falimentară, ceea ce îngreunează demersul acestuia de a recupera banii. În opinia lui Iulian Manta, din partea sindicatului Feneal Uil, ca reprezentant al românilor, "dacă firma pentru care a lucrat este falimentară, atunci judecătorul numeşte un profesionist care se ocupă de gestionarea falimentului. Acea persoană răspunde direct în faţa judecătorului, nu se poate sustrage responsabilităţii pe care o are. Principala funcţie a administratorului falimentar este aceea de a identifica modalitatea de recuperare a capitalului, pentru a plăti, în primul rând, muncitorii care nu şi-au primit salariile".
Un alt motiv pentru care românu a renunţat la greva foamei este legat de faptul că în acest moment nu poate primi salariul care i se datorează, pe motiv că procedurile juridice vor mai dura câteva luni până la soluţionare. Acesta se află însă în situaţia de a fi dat afară din casa în care locuieşte cu chirie, întrucat nu şi-a achitat datoriile faţă de proprietar şi nu a plătit facturile cu utilităţile.
Sursa: Gazeta Românească
CITIŢI ŞI: Un român face greva foamei în Italia