Muncitorii straini se impiedica la granita de un CV
- Adam Popescu
- 15 septembrie 2007, 03:00
Reprezentantii firmelor de constructii se plang ca reusesc cu greu sa aduca muncitori straini pe santierele romanesti, in locul romanilor plecati in Occident.
Acest domeniu se confrunta in prezent cu un deficit de zeci de mii de muncitori, care provoaca pierderi substantiale pentru economia romaneasca, arata Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). El spune ca de vina sunt reglementarile excesiv de dure si inutile in ceea ce priveste acordarea vizelor de intrare in scop de munca.
„Autoritatea pentru Straini, prin ineptia Ministerului Muncii, cere ca muncitorii adusi din China sa prezinte CV-uri. De ce ii intereseaza aceste lucruri? E de-nteles de ce pana acum au fost adusi doar 4.000 de muncitori straini?”, explica Parvan, care adauga faptul ca formalitatile pentru aducerea unui muncitor dureaza in medie sapte luni.
„Nu putem ocoli importul fortei de munca. Trebuie in schimb o strategie inteligenta, sa fie eliminate aceste bariere. Sigur, trebuie sa avem in vedere si securitatea. Firmele care se ocupa de recrutari trebuie sa raspunda de oamenii pe care-i aduc si sa plateasca daca ceva nu este in regula”, a mai precizat Parvan.
Adomnitei: „Popularizati salariile!” Plangerea a fost formulata intr-o dezbatere cu tema „Criza fortei de munca in constructii”, organizata in cadrul Expozitiilor Internationale CAMEX Bucuresti 2007. La discutii a participat si ministrul educatiei, Cristian Adomnitei. Acesta a spus ca institutia pe care o conduce s-a preocupat in acest an de asigurarea a 10.700 de locuri in invatamantul postliceal, dintre care 20a numai pentru viitorii muncitori in constructii. Cererea pentru acest domeniu a fost pe locul al patrulea, a mai precizat Adomnitei.
El a invitat reprezentantii firmelor din domeniul constructiilor sa colaboreze cu scolile profesionale si le-a cerut ca, pentru a aduce o parte din muncitorii plecati peste hotare, sa ii informeze corect asupra conditiilor pe care urmeaza sa le gaseasca aici. „Ma astept ca ei sa se intoarca, dar trebuie ca angajatorii sa popularizeze nivelul salariilor. Sumele sunt uneori comparabile chiar cu cele din Uniunea Europeana”, a mai precizat el.