Muncitorii români se trezesc din visul spaniol. Norvegia, venim!

Muncitorii români se trezesc din visul spaniol. Norvegia, venim!

Spaniolii pregătesc interdicţii românilor care se urcă în autocar şi merg să se angajeze la ei. Cei care s-au stabilit acolo, chiar dacă nu sunt vizaţi, cred că imaginea lor va avea de suferit.

Astăzi se va decide dacă românii care vor să lucreze în Spania vor avea interdicţie. Cei care s-au stabilit în Peninsula Iberică spun că e vorba de o măsură populistă, electorală, pentru că oricum numărul conaţionalilor care îşi doresc să lucreze acolo e într-o scădere considerabilă.

Vântul crizei din Spania şi această ştire i-a cam pus pe gânduri pe români. "Acum nu mai suntem în situaţia să ne facem planuri de viitor, că vrem să rămânem sau să plecăm. Pur şi simplu aşteptăm să vedem cât mai rezistăm la locul de muncă şi după aceea vom vedea. Stresul s-a instalat printre noi, iar neputinţa ne doboară", povesteşte, pentru "Evenimentul Zilei" Vasilica Stir, preşedinta Asociaţiei Femeia, din Madrid.

Cine sunt cei vizaţi

Cei care s-au stabilit acolo spun că au copii la şcoală, credite ipotecare, sunt legaţi de Spania şi rămân oricum. Aşteaptă să treacă criza economică. Guvernanţii iberici ţin să precizeze că decizia lor e una provizorie şi nu îi va afecta pe cei care lucrează deja. "Nu vor avea probleme nici cei care vor pleca pe bază de contract, care vor fi ofertaţi de firmele din Peninsula Iberică. Măsura îi vizează doar pe cei care mergeau în Spania şi îşi căuta de lucru pe cont propriu", a explicat deputatul William Brînză, preşedintele Comisiei Parlamentare Pentru Comunităţile de Români din Afara Graniţelor.

Chiar dacă nu-i afectează, această decizie nu le este indiferentă celor care muncesc de ani buni în Spania. O parte dintre ei cred că s-ar putea interpreta faptul că politicienii spanioli îi arăta cu degetul atunci când se vorbeşte de situaţia economică. "Nu ar putea face altceva decât să aprindă spiritele între localnici şi comunitatea română", e de părere Ionel Scrofan, un român care are o afacere în Spania.

Vin 15.000, se întorc 10.000

Potrivit Institutului Naţional de Statistică din Spania, în Peninsula Iberică sunt aproape 865.000 de români. Neoficial, cu tot cu cei fără acte ar fi undeva peste un milion. Numărul acestora e în scădere drastică, pentru că, în urmă cu câţiva ani, se ajunsese chiar la 2 milioane de conaţionali care luaseră drumul visului iberic. "În fiecare lună, în jur de 15.000 de români vin în Spania, pentru un loc de muncă, însă, în acelaşi timp, vreo 10.000 revin în România", e observaţia lui Daniel Tecu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE).

Forţa de muncă trage spre Nord

Firmele particulare care intermediază contracte de muncă în străinătate stau liniştite. "În toamnă, când va începe recoltatul, vom trimite în jur de 500 de oameni în Spania. Contractele vor fi pe o perioadă de 6 luni până la un an, iar noi lucrăm direct cu angajatorul", a explicat Victor, reprezentantul firmei Prime Time Recruitment.

Românii au început să se reorieteze, cei care vor să lucreze în străinătate schimbă locurile de muncă din Spania cu cele din Nordul Europei. "Au fost echipe de muncitori în construcţii pe care le-am ajutat să treacă din Spania, în Norvegia, Danemarca sau Suedia. E clară noua tendiţă. Salariile sunt mai mari, iar permisul de muncă se obţine foarte uşor, e aproape o formalitate", e observaţia lui Călin Ştefănescu, reprezentant al tjobs, unul dintre cele mai mari site-uri cu oferte de muncă pentru străinătate.

Cererea şi oferta

Interesul redus este demonstrat şi de numărul scăzut de anunţuri de pe site-urile de specialitate. "Din 2008 a început să scadă interesul românilor pentru a munci în Spania. Vârful cererii şi ofertei a fost în 2006 – 2007, atunci erau peste 20.000 de locuri de muncă, acum au scăzut, sunt în jur de 7.000. Anul ăsta cred că este cel mai slab dintre toţi", a mai spus directorul tjobs. ro.

Din 2009 până în prezent, prin intermediul Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, au fost selectaţi 2.502 români pentru a munci în agricultura din Spania. Anul acesta au plecat doar 286 de persoane. În prezent nu există nicio o ofertă din partea angajatorilor iberici.

"El Dorado Español nu mai e ce era. Nu cred că vor mai veni la fel de mulţi români de acum înainte" IONEL SCROFAN, român stabilit în Castellon

BURSA LOCURILOR DE MUNCĂ

Usturoi iberic, caut culegător român

Care va fi soarta conaţionalilor stabiliţi în Spania? Vom mai putea merge la lucru în Peninsula Iberică? La toate întrebările legate de anunţul conform căruia Spania vrea să reinstituie permisele de muncă pentru cetăţenii români va răspunde preşedintele Comisiei Parlamentare Pentru Comunităţile de Români din Afara Graniţelor, deputatul William Brînză, invitat în redacția evz.ro. Participă și tu la dezbatere

Ne puteți urmări și pe Google News