"Suntem în procesul definirii legale a Iniţiativei şi ne pregătim accelerat pentru lansare. În clipa în care procesul înregistrare legală se va fi terminat le vom spune tuturor care sunt direcţiile ulterioare de acţiune", a spus Ungureanu, în cadrul unei întâlniri online cu cititorii HotNews. "Eu unul am de gând pe seama invitaţiilor primite să bat toată ţara şi să mă întâlnesc cu simpatizanţii şi aderentii la Initiativa Civica, mobilizându-i pentru participarea la vot în noiembrie".
Ungureanu a spus că dacă se va pune la un moment dat problema şi aderenţii o vor dori, mişcarea se va putea transforma în partid politic. "Către iniţiativă vin chiar şi membri de partid: PDL, PNL, care consideră că este nevoie de o reconstrucţie a vieţii politice în România, nu de o reciclare a vieţii şi figurilor politice", declară fostul premier. Acesta a mai spus că, "pe măsura ce va creşte va căpăta greutatea necesară pentru a articula alături de partide, cum este PDL sau alte partide care se recunosc în dreapta, unele pe cale de a se naşte (Noua Republica) o platformă capabilă să intre unitar, coeziv în alegerile din toamnă".
"Am înfiinţat această Iniţiativă Civică cu planul clar de a strânge alături de echipa mea şi de mine pe toţi cei care se simt dezamăgiţi de actuala viaţă politică din România. (…) Iniţiativa prinde rădăcini astăzi, porneşte de jos în sus. Nu este o matrice care se aplică de sus în jos, se ancorează în societate şi creşte pe seama aderenţilor ei. Dacă se va pune la un moment dat problema şi aderenţii o vor dori, se va putea transforma în partid politic", a mai spus Ungureanu.