A rămas mai puţin de o lună până la Jocurile Olimpice de la Londra, iar delegaţia României (care numără 102 sportivi) a ieşit deja la încălzire, aseară având loc prezentarea campionilor în costumele oficiale. Ca să-i protejeze suplimentar pe sportivi, COSR a semnat ieri un contract valabil pe un an cu firma de asigurări Groupama. "Au fost asigurate clădirile, sportivii, bunurile lor, dar şi flota auto care-i va deservi", a precizat un angajat al firmei de asigurări. Suma globală a asigurării este de 72.000 de euro.

EVZ: De ce s-a semnat contractul cu Groupama? Sportivii nu erau asiguraţi până acum?
Octavian Morariu:
Am vrut să dăm un semnal clar că avem grijă de sportivi, să le spunem: "Sunteţi asiguraţi", iar ei trebuie să plece şi mai încrezători la Olimpiadă. Erau deja asiguraţi medical, normal, dar acum este şi mai bine pentru ei.

Câţi sportivi români sunt calificaţi la JO?
Acum, 102. Pot apărea însă accidentări… Delegaţia României va fi de peste 150 de persoane.

Câte medalii vizează România la Olimpiadă?
Vrem cel puţin 10 medalii, dintre care trei de aur.

Gândul ne zboară imediat la gimnastică, de la care aşteptăm să revină în ţară cu tezaurul. Totuşi, Nadia Comăneci avertiza, într-un interviu pentru EVZ, că, pe echipe, ne vom bate pentru locul 2 cu Rusia şi China, SUA arvunindu-şi, pe valoare, prima poziţie.

Când spunea aceste lucruri? Înainte de Europene? Eu am încredere în antrenorii de la lot şi în fete. Vor ajunge mai sus de locul 3.

Cine va purta drapelul României la festivitatea de deschidere?
Încă nu ştim. Vom decide săptămâna viitoare, probabil marţi. Va fi o alegere în funcţie de mai multe criterii. Din păcate, nu după criteriul performanţei! Ceremonia începe la ora 21.00 în Anglia, din cauza televiziunilor, fiindcă trebuie prinsă Coasta de Est a Americii. 80 la sută din banii de la CIO vin de la televiziunile americane. Pe la ora 23.00, ora 1.00 în România, vor intra în arenă sportivii. România, fiind la litera "R", va pătrunde în arenă, conform simulărilor, la o oră şi jumătate după prima ţară, deci pe la 2-2.30 la Bucureşti. Pentru o oră pierdută de somn, un sportiv trebuie să stea o zi, ca să se recupereze. Am vorbit cu unii dintre sportivi şi voi mai vorbi şi cu alţii. Niciunul nu-şi va risca, nici măcar 1 la un milion, cariera pentru chestia asta (n.r. – pentru a purta drapelul). Fiecare vrea locul 1, medalia.

Înseamnă că există sportivi care refuză să poarte drapelul?

E o mare onoare să poarte drapelul, să nu înţelegeţi greşit. Dar şi eu aş prefera să câştig o medalie, decât să port drapelul! E un mare efort fizic. Se perturbă programul de pregătire.

Care este situaţia lui Rudel Obreja, suspendat de AIBA şi declarat persona non-grata? Îşi poate însoţi la Londra cei doi boxeri calificaţi?

Poate să ajungă la Londra pe cont propriu, dar nu poate intra nicăieri fără acreditare.

Dumnealui invocă o discuţie în care i-aţi fi promis că-l ajutaţi în litigiul cu AIBA. Cum n-aţi făcut-o, v-a numit "curvă". Mai susţine că le-aţi făcut pe plac străinilor, fiindcă de la ei aţi putea avea parte de unele beneficii, urmărind să fiţi promovat în structurile CIO. Cum vă apăraţi?
Nu i-am promis nimic, cum aş putea face asta? Am făcut tot ceea ce am putut pentru a-l ajuta, dar decizia AIBA a fost alta. În celelalte privinţe, nu mă cobor la un astfel de vocabular. Nu mă interesează un astfel de discurs. În CIO sunt 150 de membri, nu unul.

Pentru prima oară, Olimpiada se va vedea şi la Dolce Sport. Românii au primit asigurări că vor urmări evoluţiile tricolorilor doar la TVR, dar dacă situaţia va fi diferită, aveţi de gând să reacţionaţi?

Nu ne putem amesteca. E o chestiune care ne depăşeşte. Nu ne-a întrebat nimeni când s-a semnat contractul. E o treabă de business.

Ştiaţi că proba de 100 de metri, "regina" atletismului, se va putea urmări pe Dolce Sport, şi nu la TVR? La fel, întrecerile de baschet…
Nu ştiam! Acum aflu!


Citiţi şi:

  • Români calificaţi la Jocurile Olimpice de la Londra 2012
  • România: o medalie olimpică la un milion de locuitori. VEZI ce superputeri ale sportului sunt sub tricolori
  • "Miki" Lăcătuş, prima pugilistă româncă la Olimpiadă