Moody's: Tensiunea politică ameninţă ratingul de ţară al României

Moody's: Tensiunea politică ameninţă ratingul de ţară al României

Lupta pentru putere din România între coaliţia la putere şi preşedintele suspendat Traian Băsescu, precum şi convocarea referendumului pentru demitere din 29 iulie au crescut îngrijorările pieţelor faţă de consolidarea fiscală şi sunt elemente negative pentru ratingul de ţară, se arată într-un raport publicat astăzi de agenţia de evaluare Moody's Investors Service, transmite Bloomberg.

"Incertitudinea politică ar putea persista chiar şi după alegerile parlamentare programate a avea loc în ultimul trimestru din 2012 şi este posibil să afecteze reformele structurale în sectorul întreprinderilor de stat din România", susţin analiştii Moody's, Atsi Sheth şi Andrew Schneider.

În plus, criticile internaţionale faţă de procesul politic "au crescut îngrijorările de pe piaţă şi, dacă nu vor fi soluţionate în mod adecvat, ar putea afecta relaţiile dintre România şi Uniunea Europeană, care a fost o sursă importată de sprijin instituţional şi financiar pentru România", mai spun cei doi analişti.

La începutul acestei luni, Moody's a reconfirmat rating-ul României pentru moneda străină şi moneda locală, Baa3, menţinând astfel calificativul în categoria "investment grade", cu risc scăzut pentru investiţii. În schimb, perspectiva de rating a fost modificată de la stabilă la negativă.

Ne puteți urmări și pe Google News