Evenimentul Zilei > Economie > Moody’s a confirmat ratingul României cu perspectivă stabilă
Moody’s a confirmat ratingul României cu perspectivă stabilă

Moody’s a confirmat ratingul României cu perspectivă stabilă

România este ferită deocamdată de loviturile agenţiilor de rating. Agenţia de evaluare financiară Moody's a reconfirmat, astăzi, ratingul Baa3 atribuit României, cu perspectivă stabilă.

Moody’s a anunţat că nivelul redus al datoriei guvernamentale, accesul la finanţare multilaterală şi perspectivele promiţătoare de creştere pe termen mediu sprijină ratingul ‘Baa3’ atribuit României, dar a avertizat că criza datoriilor din zona euro ar putea afecta România prin intermediul exporturilor şi sectorului bancar, informează agenţia.

În raportul său anul pe 2011 referitor la România, Moody’s estimează că deficitul fiscal al României este posibil să scadă sub 5% din PIB în 2011, în linie cu ţinta guvernului. Mai mult, guvernul a iniţiat o serie de reforme structurale în acest an, care ar urma să aducă beneficii fiscale pe termen mediu.

Moody’s atrage atenţia că aproximativ 70% din exporturile României merg spre ţările europene, iar o încetinire a ritmului de creştere în Europa ar afecta ritmul de creştere al României. În plus, aproximativ 80% din sectorul bancar din România este controlat de bănci străine. Dat fiind nivelul ridicat al raportului dintre credite şi depozite din sectorul bancar românesc, incertitudinile referitoare la sprijinul oferit de băncile mamă ar putea afecta creşterea creditului şi ar constrânge lichiditatea în sectorul financiar din România, devenind astfel un canal pentru transmisia crizei datoriilor suverane din zona euro în România.

Ce trebuie să facem că să ne crească ratingul

În opinia Moody’s, riscul de finanţare externă este oarecum contrabalansat de accesul României la fonduri internaţionale via acordul stand-by cu Fondul Monetar Internaţional şi a acordului de asistenţă financiară convenit cu Uniunea Europeană, precum şi graţie diferitelor facilităţi oferite de Banca Mondială.

Ratingul României ar putea fi îmbunătăţit dacă prudenţa fiscală observată în ultimul an va putea fi susţinută pe termen mediu iar creşterea economică se va accelera de la nivelul înregistrat în ultimii doi ani. De asemenea, îmbunătăţirea gradului de absorbţie a fondurilor structurale ar fi un element pozitiv pentru rating.

În schimb, o inversare a programului de consolidare fiscală combinată cu întârzieri în reformele structurale ar înrăutăţi indicatorii de credit până la un nivel care ar putea fi incomparabil cu actualul rating Baa3. De asemenea, ratingul României ar avea de suferit dacă creştea economică, sectorul financiar sau refinanţarea datoriei s-ar înrăutăţi semnificativ comparativ cu prognozele actuale.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: