Democrat-liberalii sunt responsabili în solidar cu celelate partide de masacrarea în Senat a legii ANI, trădându-şi astfel electoratul care a crezut în anticorupţie. "Diagnosticul" a fost pus de europarlamentarul PDL Monica Macovei, care reclamă că politicienii, indiferent de partid, "şi-au dat mâna pentru a-şi satisface interesul personal de protecţie împotriva interesului public".

"Responsabilitatea este transpartinică, este a clasei politice. Senatorii PDL, care s-au a-lăturat acestui vot, voi spune clar că sunt vinovaţi ca şi cei din celelalte partide. Iar conducerea partidului este şi ea vinovată", a susţinut Macovei, într-un interviu acordat revistei "22".

Cât priveşte autoritatea asupra PDL a preşedintelui Traian Băsescu care a întors legea ANI în parlament pentru corectare, fostul ministru al justiţiei a apreciat că protejarea intereselor personale a prevalat. "Este un semnal că cei din conducerea partidului, şi în acest caz e vorba de senatori, nu mai ţin seamă de nimic, atunci când vor să îşi protejeze interesele personale opuse interesului public. Le aduc aminte că sunt la guvernare pentru că Traian Băsescu a câştigat alegerile", a spus Macovei. Ea le-a reamintit colegilor de partid de campaniile în care îşi asumau "pe diverse scene" mesajul anticorupţie. "La alegerile europarlamentare, eu am făcut o campanie axată pe anticorupţie şi împotriva furtului banului public, iar conducerea partidului era lângă mine, pe diverse scene, şi nu am auzit că ar avea obiecţii. Eu nu sunt solidară cu cei care trădează electoratul şi pe membrii de partid care au crezut şi cred în anticorupţie, transparenţă, stat de drept şi responsabilitate", a susţinut Monica Macovei, adăugând că va susţine "curăţarea" PDL, fără a-i păsa de "consecinţele de partid".

Tirul criticilor nu l-a ocolit nici pe ministrul justiţiei Cătălin Predoiu, considerat "absentdin dezbaterea publică" şi responsabil că proiectul noii legi ANI, "plecat de la Ministerul Justiţiei, a fost pe placul politicienilor".