Moldovence transfuge, prinse la Nădlac

Moldovence transfuge, prinse la Nădlac

Poliţiştii de frontieră de la Nădlac au descoperit noaptea trecută şase femei din Republica Moldova, ascunse într-un TIR. În grup se afla şi o minoră de 14 ani.

Femeile din Moldova încercau să ajungă ilegal în Italia.

TIR-ul în care au fost prinse transporta componente de utilaje pentru terasament de la Timişoara pentru Italia. La controlul de rutină, poliţiştii de frontieră de la Nădlac au descoperit că în camion pe lângă utilaj se aflau ascunse şi femeile.

“Poliţiştii de frontieră arădeni au descoperit şase cetăţeni din Republica Moldova care doreau să ajungă ilegal în Italia. Toate sunt femei cu vârste cuprinse între 14 şi 51 de ani. Acestea erau ascunse între încărcătura automarfarului”, spune Mihaela Leş, purtător cuvânt Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad.  

Ne puteți urmări și pe Google News

Şoferul susţine că nu ştie cum au ajuns femeile din Republica Moldova în TIR-ul pe care îl conducea. “Am asistat la încărcarea maşinii, nu numai eu, ci şi macaragiu şi cei fabrică, că au băgat utilajul pe sus, am băgat maşina în hală. Dar de unde să ştiu cum au urcat şi de unde au urcat şi pe unde au urcat, că nu au tăiat prelata, cred, că se vedea dacă era tăiată. Pai uşa se deschide foarte uşor. Am scos maşina din fabrică de unde am încărcat-o şi am pornit-o după masă, dar am plecat prin oraş, pe unde am fost”, spune şoferul.

Femeile vor fi cercetate pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei, iar şoferul pentru complicitate.

Din cauza numărului mare de transfugi, cercetările sunt extinse pentru a se afla dacă transportul face parte dintr-o reţea specializată în traficul de persoane şi călăuzirea grupurilor de migranţi. Acest grup este al treilea din această lună care a încercat să iasă ilegal pe la Nădlac, făcând parte din cele 99 de persoane de diferite naţionalităţi care au încercat să iasă ilegal din România prin toate punctele de trecere a frontierei arădene, fie ascunse în TIR-uri, fie cu documente false.

Boom al grupurilor organizate de transfugi

Grupurile mari de transfugi din TIR-uri s-au înmulţit în ultima vreme. Pe 3 iulie, poliţiştii de frontieră de la Vărşand au descoperit, ascunşi în două TIR-uri, 12 cetăţeni din Republica Moldova şi 22 de turci. Pe 12 august, alţi 19 turci încercau să iasă din ţară ascunşi într-un TIR ce transporta 20 de tone de caise. La începutul acestei luni, opt turci au încercat să iasă din ţară într-un TIR cu haine, iar pe 7 septembrie, 11 turci şi irakieni, printre care şi cei care au încercat să iasă din ţară la începutul lunii, au mai fost prinşi o dată, la Vărşand. Pe 12 septembrie, la Nădlac, poliţiştii de frontieră au descoperit într-un TIR care circula sub egida KFOR, 19 sârbi din Kosovo, printre care se aflau şi trei copii, care încercau să iasă ilegal din România. Camionul transporta atunci o maşină de teren militară din Kosovo pentru Germania.