Evenimentul Zilei > Actualitate > Moldova, de la sârmă ghimpată la libera circulație în UE
Moldova, de la sârmă ghimpată la libera circulație în  UE

Moldova, de la sârmă ghimpată la libera circulație în UE

Trei europarlamentari români care s-au bătut pentru eliminarea vizelor Schengen pentru moldoveni au venit direct la Chișinău de la Strasbourg.

La nici 24 de ore de la votul pentru eliminarea vizelor de călătorie în spațiul Uniunii Europene, o parte dintre protagoniștii acestui eveniment din forul legislativ european, europarlamentarii români Monica Macovei, Theodor Stolojan și Marian-Jean Marinescu, au venit la Chișinău pentru a saluta și din capitala R. Moldova această reușită. Gazdă le-a fost președintele PLDM, Vlad Filat, care la conferința de presă a venit cu o bucată de sârmă ghimpată din fosta graniță de vest a R. Moldova.
„De aici am pornit în 2009, când la frontiera cu UE aveam sârmă ghimpată, și aici am ajuns astăzi, când putem călători liber în spațiul comunitar”, a declarat fostul premier, care a ținut să mulțumească oaspeților veniți direct de la Strasbourg pentru contribuția decisivă pe care au avut-o în schimbarea totală a imaginii țării și realizarea acestui obiectiv ale cărui beneficii le vor simți în câteva luni toți cetățenii. În continuare, el a dat cuvântul deputaților europeni din România, care au punctat câteva momente din acest drum încununat cu un succes pe care nu s-au ferit să îl eticheteze ca fiind unul istoric.
„Schimbările sunt făcute de oameni, iar odată ce ei vor putea călători să vadă ce înseamnă Europa cu adevărat, veți vedea cu ce viteză metamorfozele în bine se vor derula. Așa a fost și în cazul României, așa va fi și pentru R. Moldova”, a anticipat Monica Macovei, unul dintre cei mai infocați avocați ai integrării europene a R.M., care este și copreședinte al Comisiei de colaborare UE-Moldova.
„Copilul” favorit al UE
La rândul lor, Theodor Stolojan și Marian-Jean Marinescu au evidențiat transformările extraordinare pe care le-a înregistrat atât legislația, cât și economia R. Moldova, după ce forțele democratice au preluat guvernarea de la comuniști.
Referindu-se la imaginea R. Moldova la Bruxelles, acolo unde afirmă că țara noastră a devenit „copilul” preferat al UE datorită îndeplinirii cerințelor comunitare la mai multe capitole, Monica Macovei spune că mai mulți colegi din legislativul european au fost uimiți de dorința de europenizare a oficialilor de la Chișinău. De aici și preocuparea a accelera acești pașii, dar și teama pentru a nu ceda la presiunile Federației Ruse de a abandona traseul, după exemplul Ucrainei.
„Uniunea Europeană privește cu îngrijorare ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, acolo unde oamenii au plătit cu sânge dreptul de a fi europeni”, a declarat Theodor Stolojan. La rândul său, Marian-Jean Marinescu a afirmat că statele membre al comunității europene vor prezenta poziția lor față de ceea ce se întâmplă în Crimeea, și că la lucrările G8, care vor avea loc în curând la Soci, vor ridica problema atitudinii Rusiei față de statele ex-sovietice care nu vor să participe la preconizata Uniune Vamală.
În final, cei trei eurodeputați și Vlad Filat și-au exprimat speranța că traseul european al R. Moldova va continua cu cererea de aderare la UE, care s-ar putea produce în mandatul următor, în cazul în care forțele democratice vor câștiga alegerile de la sfârșitul acestui an, și se va bucura de aceeași susținere necondiționată din partea reprezentanților europeni ai Bucureștiului.

TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO:

  • Parlamentul European a votat ridicarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova
  • Stenograme: PNL trebuie să devină LIDERUL Opoziţiei
  • Directorul SRI, George Maior: "Corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Anul trecut am transmis peste 1.000 de informări către DNA

TOP 3 ARTICOLE POPULARE:

  • România este în pragul unei EPIDEMII GRAVE. Infecţiile au EXPLODAT în ultima perioadă
  • Un BMW Z4 condus de o BLONDĂ BEATĂ, fotomodel celebru, a făcut prăpăd în centrul Clujului | GALERIE FOTO
  • TOP 15 Cele mai scumpe substanţe din lume. Aurul este pe ultima poziţie | GALERIE FOTO
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: