Evenimentul Zilei > Justitie > Mogulul celulelor stem, la Parchet
Mogulul celulelor stem, la Parchet

Mogulul celulelor stem, la Parchet

Dezvăluirile EVZ au fost confirmate de investigaţiile Agenţiei Naţionale de Integritate, iar dr. Victor Zota urmează a da socoteală procurorilor.

Fostul director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) riscă până la cinci ani de închisoare, după ce investigaţiile Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au confirmat dezvăluirile EVZ: dr. Victor Zota s-a aflat în conflict de interese atunci când a autorizat o singură firmă din România, cu care era asociat într-o fundaţie, să stocheze celule stem.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, competent să continue ancheta pe latură penală. Inspectorii de Integritate s-au sesizat, la rândul lor, din paginile EVZ, fapt confirmat, ieri, printrun comunicat al instituţiei: „Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu în urma publicării de către cotidianul «Evenimentul zilei» a articolului intitulat «Mogulul celulelor stem» (…)”.

Victor Zota a fost, între timp, demis din fruntea ANT, fiind, în prezent, medic coordonator la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov.

Monopol marca Zota

EVZ a dezvăluit, în luna aprilie a anului trecut, că dr. Victor Zota era membru fondator al unui ONG în care se regăsea şi singura firmă din România autorizată să stocheze celule stem. Iar autorizaţia fusese acordată de Agenţia Naţională de Transplant condusă de dr. Zota.

Concret, Fundaţia Eurocord România a fost înfiinţată de dr. Victor Zota, compania Cord Blood Center (CBC) RO, managerul acesteia, Sergiu Habago, şi unul dintre acţionari, slovacul Hamid Zohdy. Pe de altă parte, Agenţia Naţională de Transplant, al cărei director executiv era dr. Victor Zota, a autorizat CBC RO să deţină singura bancă de celule stem din România.

„A favorizat persoane juridice cu care avea relaţii”

Verificările ANI au scos la iveală faptul că dr. Victor Zota „a participat în mod direct la luarea unor astfel de decizii, şi anume propunerea spre acreditare a unităţilor sanitare care pot efectua activităţi de bănci de ţesuturi umane, recoltare/stocare celule stem (…), favorizând persoane juridice cu care avea relaţii cu caracter patrimonial”. Concluzia verificărilor inspectorilor de Integritate: „Având în vedere că aspectele menţionate anterior constituie indicii temeinice privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 253, alineatul 1, Cod Penal, asupra căreia numai organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, Bucureşti”.

Dr. Zota: „Eu nu eram funcţionar public!”

În prezent medic coordonator la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov, dr. Victor Zota susţine, ca şi în primăvara anului trecut, că nu este funcţionar public şi, implicit, legea pe care este acuzat că a încălcat-o nu i s-ar aplica: „Pe mine m-au trimis la Parchet pentru că aş fi încălcat nişte prevederi din Legea funcţionarilor publici, în condiţiile în care eu nu eram funcţionar public. Adică mă acuză că aş fi încălcat o lege care nu mi se aplică. În legea de înfiinţare şi funcţionare a ANT scrie clar că personalul angajat este personal contractual, nu funcţionari publici. Nu am fost nicio clipă incompatibil”.

„ANI s-a sesizat în urma publicării de către EVZ a articolului «Mogulul celulelor stem».”,
COMUNICAT DE PRESĂ al Agenţiei Naţionale de Integritate

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: