Modă pentru vremuri grele

Modă pentru vremuri grele

La festivalurile consacrate de modă, marii creatori predică eleganţa pe bani puţini.

În aceste vremuri grele, îmbrăcaţi-vă singure!“, proclamă excentrica Vivienne Westood, care şi-a prezentat colecţia de primăvară-vară 2009 la Săptămâna Modei de la Paris, ultimul eveniment al toamnei din circuitul marilor festivaluri de modă.

Pentru majoritatea celor care lucrează în industrie, această idee ar putea fi înspăimântătoare, însă creatoarea britanică n-a respectat niciodată regulile şi le sfătuieşte pe femei să-şi confecţioneze singure hainele, inspirându-se din cea mai nouă colecţie a sa.

Sub sloganul „Do It Yourself“ (Fă-o singură - n.r.), ţinutele propuse de Vivienne Westood pot fi realizate de orice femeie fără posibilităţi financiare, de la bluze confecţionate din bucăţi de material înnodate între ele, la rochii făcute din lenjerie de pat prinsă cu ace de siguranţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prezentarea Christian Dior, una dintre mărcile preferate ale primeidoamne a Franţei, Carla Bruni, a propus pentru primăvară/vară 2009 ţinute diafane, rochii foarte scurte sau foarte lungi, culori strălucitoare sau jachete din piele de piton.

De la clasic la moda străzii

Festivalul de modă din capitala Franţei a fost precedat, în săptămânile anterioare, de show-uri în mari oraşe ale lumii: New York şi Milano. În metropola americană, cele mai apreciate colecţii au fost cele semnate de Ralph Lauren (costume cu pantalon, jachete sau bluze la baza gâtului - un look atemporal, care a dus cu gândul la creaţiile lui Yves Saint Laurent) şi Marc Jacobs, despre care criticii au scris că nu „ne arată doar haine, ci un mod de a ne îmbrăca“.

„Cu această colecţie, în care se regăsesc multe influenţe, de la clasic la moda străzii, Marc Jacobs le-a arătat femeilor cum să combine ceea ce au deja în garderobă, fără să-şi cumpere nimic nou“, notează „Los Angeles Times“.

La Săptămâna Modei de la Milano s-au remarcat Cavalli, Dolce & Gabbana şi Gucci, casă de modă care a propus un look masculin, având ca piesă de rezistenţă costumul cu pantalon.

DOLCE & GABBANA

Pijamale pe podium

Cu un show care a adunat celebrităţi ca Eva Herzigova, Claudia Schiffer (foto), Monica Belluci sau Jennifer Lopez, designerii Domenico Dolce şi Stefano Gabbana au creat o colecţie inspirată de unul dintre cele mai confortabile obiecte vestimentare: pijamaua. Pijamalele şi cămăşile de noapte au fost adaptate pentru orice situaţie şi, pentru colecţia D&G primăvară/vară 2009, s-au „transformat“ în şpilhozen pentru stradă, rochii de cocktail sau elegante ţinute de seară, accesorizate cu pietre preţioase.