Mituri despre telefoanele mobile

Mituri despre telefoanele mobile

Ecoul din timpul convorbirilor se datorează semnalului GSM slab, volumului telefonului dat la maximum ori faptului că unul dintre cei doi convorbitori foloseşte hands free sau modul speaker.

Tehnologiile de vârf utilizate în telefonia mobilă au creat tot felul de fabulaţii despre fenomenele care se petrec atunci când folosim celularul. Fiecare mit se bazează pe teorii "sigure", unele demne de filmele cu James Bond, altele ce par inspirate din bancurile cu Radio Erevan. Însă toate au explicaţii cât se poate de tehnice.

1. Când ai telefonul închis nu poţi fi ascultat. Ba da, microfonul telefonului este bombardat cu microunde şi poate transmite unui alt receptor toate sunetele capturate din jurul său.

2. Telefonul poate provoca explozii în benzinării. Cei de la emisiunea "Myth Busters" au făcut un experiment care nu a demonstrat acest lucru. Au pus telefoanele într-o încăpere îmbibată cu benzină, le-au apelat şi nu s-a întâmplat nimic.

3. Folosirea telefonului mobil în avion poate provoca prăbuşirea. Din fericire, până acum nu s-a întâmplat acest lucru, însă mai multe cercetări au relevat faptul că frecvenţele telefonului mobil pot interfera cu cele ale sistemelor instalate pe avioane.

4. Dacă apare ecou în timpul convorbirii, ai telefonul ascultat. Acest fenomen are mai multe explicaţii : există posibilitatea ca transmisia GSM să fie perturbată din diferite motive (de exemplu: distanţa foarte mare dintre cei care poartă convorbirea); volumul telefonului tău să fie dat la maximum; persoana cu care vorbeşti utilizează hands free sau modul speaker.

5. Vorbitul îndelungat la telefon dăunează sănătăţii. În timpul convorbirilor, corpul absoarbe o cantitate de radiaţii electromagnetice. Acestea sunt date de valoarea SAR, trecută în fişa de prezentare a tuturor telefoanelor. Valoarea trebuie să fie cât mai mică, să nu depăşească 2W/ Kg.

6. Dăunează sănătăţii copilului. Cercetătorii spun că nu e indicată folosirea mobilului de către copiii de până la 11 ani. Conform unor studii făcute în SUA, Germania şi Suedia, creierele copiilor absorb de două ori mai multe radiaţii decât cele ale adulţilor.

7. Dacă bateria nu este formatată, de-a lungul timpului, telefonul se va descărca foarte repede. Acumulatorii de tip Litiu- Ion şi Litiu - Polimer, cei mai noi, nu au nevoie de formatare. Pentru bateriile mai vechi, formatarea era necesară pentru a activa nişte compuşi chimici.

8. Dacă s-a stricat telefonul, nu mai poţi recupera agenda. Dacă nu ai un telefon cu sistem de operare care să-ţi dea posibilitatea să-ţi salvezi contactele către o adresă de mail, cel mai bine şi mai sigur e să-ţi înregistrezi numerele pe cartela SIM. Dacă este afectată memoria telefonului sau o componentă hardaware, este imposibil să mai scoţi vreun număr din telefon.

9. Ţinută mai mult la încărcat, bateria poate exploda. În lume au fost aproximativ 10 incidente în care bateriile bazate pe tehnologia Litiu- Ion au explodat. Însă acest lucru s-a întâmplat în urma unor defecte de fabricaţie.

"Majoritatea acumulatorilor sunt echipaţi cu asistare electronică pentru a decupla când s-a terminat încărcărea şi o protecţie termică pentru deconectare în cazul încălzirii excesive", explică Ionuţ Gelea, şef de departament tehnic la service-ul decodarigsm.ro

10. Dacă nu îţi încarci telefonul după ce se descarcă de tot, se poate strica bateria. La acumulatorii mai vechi, cu cât era bateria era mai descărcată înainte de încărcare, cu atât era mai bine. La cei mai noi, Litiu-Ion sau Litiu-Polimer, acest lucru nu mai este valabil, îi încarci de câte ori crezi că e necesar fără a fi afectaţi în vreun fel.

11. Apelul 112 funcţionează oriunde în lume chiar dacă ai tastele blocate. Acest lucru este adevărat, apelul este direcţionat imediat către serviciul care se ocupă de situaţiile de urgenţă.

12. Dacă ţi s-a descărcat mobilul, bagi un anumit cod şi te mai ţine încărcat, bateriile au o rezervă care este activată. Bateriile au o rezervă de electricitate, nu consumă tot, altfel s-ar strica. Însă nu există coduri care să activeze o presupusă rezervă de energie.

13. Metodă de decodare pentru telefon: îl ţii câteva ore în congelator. E o glumă pentru cei extrem de naivi, iar bancul era în felul următor: "Ţii telefonul în congelator până îi crapă softul, apoi îţi iei un telefon bun".

14. Mobilul nu se pune pe frigider că se poate strica. "Nu este adevărat. Carcasa frigiderului are protecţie termică, electrică, electrostatică, electromagnetică, toţi factori care ar putea defecta telefonul", mai spune tehnicianul de la decodarigsm.ro.

15. Dacă scapi telefonul în apă şi-l usuci foarte bine, funcţionează. "Câteva trucuri: primul lucru, trebuie să scoţi acumulatorul foarte repede; se scoate carcasa şi se poate încerca uscarea lui şi a acumulatorului cu un fohn, de preferat ar fi ca telefonul să fie desfăcut bucată cu bucată pentru uscarea completă. Înainte să-i dai drumul trebuie să fii sigur că e uscat foarte bine", a mai explicat tehnicianul Ionuţ Gelea.

Ne puteți urmări și pe Google News