”Ne mint de luni de zile că situaţia merge bine şi acum ne trimit în şomaj. Fac liste cu cei ce trebuie să plece în funcţie de simpatii. E în clocot Oltchimul. Pensionarii anagjaţi, care primesc şi pensii, şi salarii, nu au fost daţi afară, aşa cum au promis”, striga un muncitor supărat.

Salariaţii sunt nemulţumiţi de faptul că pe lunile mai, iunie şi iulie vor fi plătiţi cu 15% mai puţin şi că, de la 1 august, 1.400 de angajaţi vor fi trimişi în şomaj tehnic. În plus, 500 de persoane vor fi disponibilizate începând cu 1 septembrie.

„În consiliul de administraţie al societăţii, întrunit în urmă cu două zile, s-a mai stabilit ca pe lunile mai, iunie şi iulie salariile să fie diminuate cu 15 procente, iar vestea cea mai tristă este că, din septembrie, 500 de muncitori vor pleca acasă”, susţine Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim.

Liderii de sindicat, vinovaţi

Managerul societăţii, Constantin Roibu, şi-a amânat o şedinţă urgentă pentru a veni în mijlocul salariaţilor. El a acuzat sindicatele că nu informează corect angajaţii.

„Este aberantă atitudinea lor, în loc să informeze corect oamenii îi îndeamnă să facă proteste, cred că aşa se rezolvă treburile. Este o situaţie dificilă pe care trebuie să o rezolvăm cu calm”, consideră Constantin Roibu.

Măsurile stabilite în consiliul de administraţie sunt impuse de situaţia economică a combinatului, care, din noiembrie 2008, funcţionează la capacitate redusă, iar împrumutul de 100 de milioane de euro garantat de stat nu a fost încă obţinut. „Am primit deja avizul Comisiei Europene pentru împrumut, urmează acum să găsim băncile disponibile să ni-l acorde. Suntem în negocieri cu patru bănci, să sperăm că în maximum o lună vom avea banii în cont şi vom putea să cumpărăm Piroliza de la Arpechim Piteşti”, a mai spus Roibu.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 16.55

CITIŢI ŞI:

Proteste la Oltchim Râmnicu-Vâlcea

Statul girează pentru salvarea Oltchim