Editura Evenimentul si Capital

Cum se fac BANII pentru PARTID: Tone de carne și cârnați, luate ca șpagă pentru pomeni electorale

Mii de oameni participă la evenimentele organizate de partidele politice FOTO: EVZ
Autor: | | 14 Comentarii | 4130 Vizualizari

Evenimentele organizate de 1 Mai, 1 Decembrie, Paște sau Crăciun sunt folosite de partidele politice pentru a atrage capital electoral. „Evenimentul zilei” prezintă cazul lui Marian Zlotea, fost șef la ANSVSA, care a coordonat strângerea de mâncare pentru petrecăreți.

Delegații internaționali la eve nimentul „Black Sea Task Force”- 2010, dar și mii de oameni care participau la pomeni electorale s-au ospătat cu mâncare din șpagă. Detaliile apar în rechizitoriul procurorilor DNA în cazul lui Marian Zlotea (44 de ani), secretar general adjunct al PNL.

Politicianul a fost trimis în judecată pentru fapte făcute în calitate de șef la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), perioada octombrie 2009- mai 2010, alături de 15 subordonați.

Pedeapsă: transferul la Serviciul „Câini și pisici”

Acuzațiile DNA: constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită și instigare la luare de mită. Procurorii arată că Zlotea și-a numit în funcții cheie persoane care „puteau da dovadă nu doar de loialitate, ci și de randament în colectarea de produse”.


FOTO: Marian ZloteaDetaliile acțiunilor erau puse la punct în ședințele filialei de partid- Zlotea era președinte al PDL Sector 5, apoi listele cu produse de procurat ajungeau la angajații instituției. Cine nu obținea produsele necesare, își pierdea locul de muncă, ori era transferat la Serviciul „Câini și pisici” sub diverse pretexte. Cei mai apropiați colaboratori ai politicianului au recunoscut acuzațiile și au povestit cum le ordonau inspectorilor să ceară comercianților produse alimentare sau bani pentru petrecerile PDL, protocoale politice sau pomeni electorale. Este vorba de Doina Lupu și Marius Hofman, șef și adjunct la ANSVSA București, sau Mădălina Podosu- șef la ANSVSA Ilfov.

De exemplu, Hofman a povestit cum Zlotea l-a convocat, împreună cu alți directori, în vederea organizării mai multor mese festive (delegații internaționale în cadrul evenimentului Black Sea Task Force- de la Palatul Parlamentului și la care au participat reprezentanți din toate țările UE, pentru a recompensa tineretul PDL, șefii centrelor de votare, cu ocazia zilei de 8 Martie etc) la diferite restaurante (Diesel, Palatul Snagov, Jariștea, Hanul Berarilor etc).

Mită pentru protecție

Cei trei directori au arătat că acţiunile cu scop electoral au fost din ce în ce mai ample, ajungând la prepararea a 6.000 de porții de mâncare. În schimbul bunurilor necuvenite, pe care atât directorii, cât şi afaceriștii le denumesc cu titlul generic de „protocol”, conducerea ANSVSA București și Ilfov oferea protecție comercianților.

„Ia, hai, din mers, așa...10 miei”

Unul dintre inspectorii ANSVSA, Iulian Hofman, trimis și el în judecată, avea cereri hilare pentru comercianți când cerea mâncare pentru protocol: „Domne, s-arate ca lumea, să impresionăm. Să ne pună dracu, președinți, ha,ha,ha,ha”. Tot acesta a fost interceptat când îi avertiza pe comercianți: „Vezi că e acțiune mare la Progresu’”. Tot el îi cere colegei sale, Andreea Iancu, să-I aducă 10 miei. „Ia, hai, hai, din mers, așa…10 miei!”. Întro discuție, directorul Marius Hofman îi cerea „protocolul” lui Ion Iliuță, șeful de la DSV Gorj: „Ne trebuie și nouă o tonă jumate’ de carcasă de porc... Să fie calitate bună, că...”. „Ne auzim...ăă... mâine și încercăm să rezolvăm”, a venit răspunsul prompt.

„Să rupem gura târgului!”

În perioada octombrie - decembrie 2009, Zlotea i-a dat dispoziţii lui Hofman de a organiza acţiuni sociale de mare amploare (acţiuni ce au cuprins chiar şi un număr de 4.000/6.000 de persoane). Hofman a luat legătura cu Gheorghe Răsniceanu, patronul unei firme ce are ca obiect de activitate procesarea şi comercializarea produselor din carne care îl ajuta la pregătiri.

Hofman: E ceva problemă?

Răsniceanu: Nu e problemă, nu! Nu! E problemă de organizare, să rupem gura târgului!

Hofman: Câte grătare îţi trebuie?

Răsniceanu: Ă... trei! Mari!

Hofman: Trei mari, da?

Răsniceanu: Da!

Hofman: Altceva?

Răsniceanu: Ce? Chifle... apă minerală sau cola! D-aia mică, d-aia mică!

Hofman: Şi zi-mi, la ce oră se declanşează ostilităţile?

Răsniceanu: Păi eu zic că, dacă vine ăsta, vine ăsta de la Târgu -Jiu până în zece, până în doişpe’, ne aranjăm alea-alea, după, la unu’ jumate’ încolo, două!

Hofman: Trei grătare mari, da?

Răsniceanu: Da, trei grătare mari, da!

Hofman: Chifle câte îţi trebuie?

Răsniceanu: Să le am de dimineaţă! Chifle? Păi fă socoteala, că îmi aduce vreo şase mii de porţii... ă... şase mii de porţii... de fripturi, şase mii de porţii de cârnaţi!

Hofman: Şi fără mici, nu?

Răsniceanu: Eu zic că fără mici, că nu mai trebuie, e destul!

Hofman: Da' ăla nu ţi-a făcut mici, nu?

Răsniceanu: Nu, nu, nu! O să-l sun acum să-l întreb cemi face! Şi te sun!

Hofman: Să suni, ca să ştiu ceţi face, că am mai dat eu în lucru şase mii de cârnaţi, şase mii de mici.

Răsniceanu: Ai, măi ...

Hofman: Şi mâine e gata! Da!

Răsniceanu: Măi, mâine-s gata?

Elena Udrea, decizie BOMBA in Costa Rica! Iubitul ei a dezvaluit ce a decis sa faca. Nimeni nu se mai astepta

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI