Destinul tragic al familiei regale Romanov îl ştim cu toţii: în 1918, bolşevicii au exterminat familia ultimului Ţar al Rusiei, Nicolai al II-lea.
 
În oraşul Ekaterinburg, din Urali, suveranul, soţia sa Aleksandra şi cei cinci copii ai lor au fost executaţi de Ceka, poliţia politică a lui Lenin.
 
Zvonurile despre potenţiali supravieţuitori ai masacrului au constituit, până nu demult, unul dintre cele mai incitante mistere ale istoriei contemporane.

Când oasele vorbesc

Mituri precum supravieţuitoarea prinţesă Anastasia au înfierbântat imaginaţia istoricilor şi au constituit subiectul preferat al oamenilor de ştiinţă, dar şi al regizorilor de la Hollywood.

Speranţa că unii urmaşi ai familiei regale Romanov au scăpat cu viaţă în urma execuţiei din iulie 1918 a început să prindă contur în 1991, când, în urma cercetării mormântului ţarului, au ieşit la socoteală două cadavre lipsă.

Misterul părea a fi elucidat anul trecut, când s-au găsit încă 44 de fragmente de oase, într-un alt mormânt. Savanţii şi istoricii nu s-au liniştit nici chiar cu noile dovezi. În fond, scheletele puteau aparţine slujitorilor familiei ţariste.

Ce s-a întâmplat cu prinţesa Anastasia?

Pentru a pune capăt speculaţiilor, oficialităţile de la Kremlin au permis cercetarea dovezilor. Dr. Anthony Falsetti şi Dr. Michael Coble, unii dintre cei mai cunoscuţi criminalişti antropologi ai lumii, împreună cu o echipă de specialişti, au fost chemaţi în Rusia pentru a rezolva misterul crimei vechi de 90 de ani.

Cei doi specialişti americani lucrează de mult timp pentru Pentagon, la identificarea cadavrelor soldaţilor americani. Înarmaţi cu toată aparatura de care dispune armata americană, echipa s-a deplasat chiar în locul unde s-a petrecut îngrozitorul masacru, în preajma oraşului Ekaterinburg.

Mostre de ADN şi dovezi ştiinţifice au făcut ca imaginaţia populară să rămână doar la stadiul de fantezie.

Se pare că viaţa tuturor membrilor familiei ţarului a fost curmată cu brutalitate în 1918, iar aventura prin lume a prinţesei Anastasia, în căutarea identităţii pierdute, rămâne doar o poveste fascinantă. Misterele Romanovilor

MIERCURI, 22.00, NAT. GEO.