Oficialii sud-coreeni i-au oferit liderului de la Phenian un pachet uriaş de DVD-uri cu filme interzise în Coreea de Nord. Presa de la Seul anunţase încă dinaintea summitului că autorităţile sud-coreene vor face acest gest, trecĺnd pe listă şi un sistem home cinema. J

Jurnaliştii prezenţi la summit relatează că liderul comunist a fost probabil dezamăgit să constate că printre daruri nu era niciun televizor cu ecran plat. Potrivit Reuters, Kim va trebui să se mulţumească numai cu seriile de drame şi tragedii care le-au făcut pe casnicele din Coreea de Sud să plĺngă în hohote.

Chiar şi aşa, acest cadou este mult mai mult decĺt ar putea spera cel mai optimist nord-coreean de rĺnd. Autorităţile locale au obiceiul de a întrerupe curentul electric, iar apoi fac razii prin case pentru a vedea dacă în playerele acestora rămân blocate DVD-uri cu filme interzise.

Consoarta invizibilă

Jurnaliştii au încercat să profite de prezenţa lor la summit pentru a pătrunde în culisele puterii de la Phenian, dar fără succes. De pildă, nimeni nu a putut dezlega enigma legată de actuala soţie a lui Kim Jong-Il.

Kim Ok, fosta secretară particulară a lui Kim Jong-Il, care, potrivit presei sud-coreene, a devenit anul trecut a patra soţie a „iubitului conducător“, nu a apărut niciodată în public. Aceasta nu a fost prezentă nici măcar la ceremonia de primire a preşedintelui sud-coreean Roh Moo- Hyun, care era însoţit de soţia sa.

„Este o practică ciudată în materie de diplomaţie, dar Coreea de Nord nu s-a înscris niciodată în tipare“, explică Michael Breen, autorul biografiei intitulate „Kim Jong-Il: iubitul conducă tor nord-coreean“. Şi subiectul legat de sănătatea presupus precară a preşedintelui nord-coreean, în vârstă de 65 de ani, a rămas învăluit în mister.

La debutul summitului, Kim Jong-Il părea lipsit de vlagă şi privea prost-dispus, analiştii apreciind că acesta este fie foarte bolnav, fie ursuz peste măsură. Kim este suspectat că ar suferi cu inima, în timp ce unii doctori susţin că ar avea diabet ori probleme renale.