Mircea Sandu îl ia de bun pe Piţi, pe care l-a aruncat în 2009

Mircea Sandu îl ia de bun pe Piţi, pe care l-a aruncat în 2009

După ce "Regele" a refuzat naţionala, şeful federaţiei a pus la zid familia Lucescu şi l-a ofertat pe Piţurcă.

Naţionala de fotbal a României, revenită ieri din turneul sud-american, nu are nici acum selecţioner, situaţia urmând a fi lămurită până luni, 20 iunie, când are loc următoarea şedinţă a Comitetului Executiv. Cosmin Olăroiu, primul pe lista lui Mircea Sandu, şi-a luat câmpii, semnând cu arabii, iar preşedintele FRF a fost refuzat ieri şi de Gică Hagi. Rămas descoperit, "Naşul" a demarat discuţii cu Victor Piţurcă, pe care l-a dat afară în 2009, pentru a putea reconstrui în linişte naţionala! "Regele" a anunţat ieri, în jurul orei 11.00, că nu acceptă oferta, apoi a urmat o conferinţă de presă în care Sandu i-a transmis că a ratat o şansă mare.

"Am mai gândit cu inima"

Răspunsul lui Hagi a venit în cursul după-amiezii: "Pentru mine, naţionala României va reprezenta întotdeauna ceva special şi aparte în sufletul meu. Dar nu vreau să gândesc cu sufletul sau cu inima, ci vreau să fiu realist. Asta pentru că am mai gândit de câteva ori doar cu sufletul şi cu inima... Decizia mea fermă este aceea de a nu mai prelua nicio echipă implicată într-o campanie pentru un obiectiv clar, chiar dacă este vorba despre echipa naţională de fotbal a României".

Ne puteți urmări și pe Google News

Mircea Sandu şi-a continuat tirada, suspendată în aprilie, la adresa lui Răzvan Lucescu. A vorbit despre harababura de la lot, de care l-a făcut responsabil pe acelaşi Lucescu.

"A vrut să se răzbune"

"N-am înţeles de ce Răzvan Lucescu n-a mers cu echipa în America de Sud şi de ce i-a lăsat liberi pe jucători, mă refer la Mutu, Săpunaru şi Raţ. În ceea ce-l priveşte pe Tamaş, la el a fost vorba despre indisciplină. A întors fundul naţionalei! Am fost consternat când am văzut ieri (n.r. - duminică) faptul că Răzvan Lucescu luase decizia de a renunţa de o lună şi jumătate. A făcut selecţia la naţională în scop personal, nimic naţional, pentru a se răzbuna, ca antrenor la Rapid. Mi-am dat seama că este un act iresponsabil! N-a fost disciplină la echipa naţională. Le-a dat liber jucătorilor luni şi marţi. La o echipă de club poţi face asta, dar nu şi la naţională. Mutu a greşit din cauza lui Răzvan Lucescu!", a atacat Sandu. ÎN CRIZĂ. Grimasa de pe chipul lui Mircea Sandu, surprinsă ieri, vorbeşte de la sine despre lipsa de soluţii viabile de la „Casa Fotbalului” FOTO: OCTAVIAN COCOLOȘ SUPOZIŢIE

I-a fost teamă lui Hagi de alt eşec?

Atitudinea lui Gică Hagi pare greu de înţeles. Tehnicianul n-a dorit să preia naţionala nici în condiţiile în care de rezultate ar fi răspuns, în actualele preliminarii, Anghel Iordănescu. Singura explicaţie ar putea fi faptul că "Regele" nu uită că a avut deja un eşec major la prima reprezentativă, ratarea barajului cu Slovenia, din 2001. Numai că acum ar fi fost vorba oricum să ia frâiele într-o altă campanie. Nici aşa n-a vrut!

"I-am propus lui Iordănescu să antreneze până la sfârşitul campaniei. Dacă Hagi nu accepta oricum să vină acum, ar fi condus Puiu echipa, iar după preliminarii ar fi venit Gică, la un nou ciclu. N-a dorit. A fost o ofertă corectă. Eu i-am dat naţionala de la 0. Nu i-ar fi reproşat nimeni dacă nu ne-am fi calificat la Euro 2012. Obiectivul lui era calificarea la turneul final din 2016. Tot ce ar fi fost în plus faţă de obiectivul stabilit ar fi fost bonus", a mai spus ieri Mircea Sandu.

JUNIORUL, PUS LA ZID

"Răzvan trebuia schimbat în aprilie"

Mircea Sandu a fost necruţător cu Răzvan Lucescu, pe care nu l-a apărat în timpul mandatului, când impresarii şi pre şedinţii de cluburi trăgeau în el. "Trebuia să-şi rezolve singur problemele! Cine umbla cu Iancu la meciurile Timişoarei cu şapte granguri după ei? Răzvan Lucescu, nu eu!", a fost explicaţia şefului FRF la întrebarea EVZ.

"Răzvan Lucescu trebuia schimbat atunci, în şedinţa Comitetului Executiv. A alcătuit lotul cu jucători care nu ar fi trebuit să fie la naţională şi care au ajuns la Rapid (n.r. - Surdu, Alexa şi Oros). Mi-a pierdut posibilitatea să-l aduc pe Olăroiu. Îi fac o propunere familiei Lucescu. Dragă familie Lucescu, români get-beget şi cu suflet naţionalist, veniţi şi conduceţi naţionala! După ce o s-o calificaţi, eu o să mă retrag! Dacă nu, lăsaţi-l în pace pe cel care va veni, nu mai spuneţi că sunt 80 la sută şanse de calificare! Nu sunt extaziat de victoria cu Bosnia", a tunat "Naşul". "Nu vin, ca să nu plece el!", a venit răspunsul ironic al lui "Il Luce".

"NAŞ" NERVOS

"Răzvan Lucescu trebuia schimbat atunci, în Comitetul Executiv.“ MIRCEA SANDU, despre situaţia existentă la nivelul băncii tehnice "N-a fost disciplină la echipa naţională. Mutu a greşit din cauza lui Răzvan Lucescu! Dacă îi laşi în bălării, joci în bălării.“ MIRCEA SANDU, despre haosul de la lot

NEGOCIERI

Victor Piţurcă va demara astăzi discuţiile cu Mircea Sandu pentru al treilea mandat la cârma tricolorilor

Octavian Cojocaru

Victor Piţurcă a recunoscut că se va întâlni astăzi cu Mircea Sandu, preşedintele FRF, şi împreună vor demara negocierile pentru un nou mandat al antrenorului la echipa naţională.

"Dacă nu aş lua în calcul revenirea la echipa naţională, atunci nu m-aş mai întâlni cu Mir cea Sandu mâine (n.r. - azi). O să aflaţi după dicuţia noastră ce decizie voi lua", a declarat Piţurcă, ieri după-amiază, pentru "Gazeta Sporturilor".

În 2009 s-au certat pe bani

Victor Piţurcă a avut două mandate la naţională, pe care le-a terminat de fiecare dată cu scandal. În 1999 a plecat după o ceartă cu Gică Hagi şi cu Gică Popescu, iar în 2009 a fost dat afară din pricina începutului dezastruos în preliminariile pentru Mondialul din 2010. După ultima demitere, Piţurcă şi şefii de la "Casa Fotbalului" s-au contrat serios pe tema banilor, fostul atacant al Stelei solicitând daune de 600.000 de euro, în timp ce Sandu şi Lupescu i-au oferit doar 250.000 de euro. Atunci, liderii FRF n-aveau "proiecte" pe patru ani (aşa cum i-au propus acum lui Hagi) şi nici nu concepeau, cel puţin la nivel declarativ, să treacă peste vreo campanie de calificare fără a avea ca obiectiv accesul la turneul final. Piţurcă a plătit cu postul pentru rezultatele slabe cu Lituania (0-3), Serbia (2-3) şi Austria (1-2), deşi, cu câteva luni înainte, condusese naţionala la Euro 2008, unde tricolorii au făcut egal cu campioana mondială (Italia) şi cu vicecampioana mondială (Franţa).

I s-a reproşat faptul că nu este comunicativ

Şefii federaţiei aveau, în 2009, la momentul despărţirii de Piţurcă, alte criterii de a alege un selecţioner. Din portretul-robot schiţat atunci de Ionuţ Lupescu, viitorului antrenor al tricolorilor, se puteau deduce foarte uşor şi reproşurile la adresa lui Piţi. "Selecţionerul trebuie să aibă experienţă, să fie dornic de muncă, să ştie să socializeze cu presa, cu fanii, să aibă entuziasm... Trebuie să aibă şi rezultate la finalul mandatului", declara atunci "Kaiserul". Lui Piţurcă i se reproşau lipsa de rezultate, experimentele fără succes la nivelul selecţiei (incomparabil mai puţin nocive pentru rezultatele tricolorilor decât "invenţiile" lui Răzvan Lucescu) şi că nu e comunicativ.

A mai luat echipa la mijlocul campaniei

Spre deosebire de Hagi, Piţur că n-are nicio problemă să ia naţionala la jumătatea drumului. În 2005, el a venit la cârma tricolorilor după ce naţionala îşi compromisese o bună parte din şansele de acces la Mondialul ger man. În cele două mandate, Victor Piţurcă a strâns 62 de meciuri (36 de victorii, 13 egaluri şi 13 înfrângeri) şi se laudă cu două calificări, la Euro 2000 şi la Euro 2008. "Dacă nu aş lua în calcul revenirea la echipa naţională, atunci nu m-aş întâlni cu Mircea Sandu mâine (n.r. - astăzi). O să aflaţi după discuţia noastră ce decizie voi lua.“ VICTOR PIŢURCĂ, antrenorul pe care Mircea Sandu îl ia în calcul pentru postul de selecţioner

CONFLICTE CU LIDERII

În trecut i-a pus la zid pe "trădătorii" Mirel Rădoi şi Cristi Chivu

Mulţi se aşteaptă ca Victor Piţurcă să-şi înceapă al treilea mandat la naţională încercând să-i convingă pe Mirel Rădoi şi pe Cristi Chivu să poarte din nou tricoul tricolor. Această dorinţă a unora - vezi cazul lui Gigi Becali, care imediat a început să-şi dea cu părerea despre acest subiect - pare imposibil de realizat. Atât Piţurcă, dar şi jucătorii în cauză sunt firi orgolioase şi inflexibile. La aceste amănunte se adaugă criticile severe pe care Piţurcă le-a făcut la adresa celor doi care au dat tonul "retragerilor" de la echipa naţională.

"Nu ştiu de ce nu venea el cu plăcere"

Piţurcă l-a desfiinţat pe Mirel Rădoi, după ce acesta a anunţat că îşi va continua cariera doar la club. "Părerea mea este că reprezentativa României ar trebui să nu apeleze la un jucător care vrea să renunţe la echipa naţională şi spune public că vrea să se retragă. Nu are nevoie de un astfel de jucător, eu aşa aş face dacă aş fi selecţioner. Cred că un asemenea jucător nu are nici un caracter solid, nici o personalitate puternică şi nu ai ce face cu el la echipa naţională. Nu vorbesc neapărat despre Rădoi, ci în general", a tunat Piţi.

Ruptura dintre cei doi este destul de profundă. "Când am plecat de la naţională, Rădoi a declarat că acum vine cu plăcere la echipa reprezentativă, deci înainte nu venea cu plăcere. Nu ştiu de ce nu venea el cu plăcere. Acum a venit cu plăcere, dar renunţă. M-a deranjat ce a spus, nu ştiam că există un jucător care nu vine de plăcere la naţională. Îl obliga cineva, se simţea obligat? Dacă aş avea un jucător care nu ar veni cu plăcere la echipa de club sau la naţională şi aş afla, acel jucător nu ar mai veni niciodată", a mai spus Piţurcă despre jucătorul pe care l-a descoperit şi l-a adus la Steaua.

După ce şi Chivu "şi-a băgat picioarele", fostul atacant a sărit din nou ca ars: "Nu există aşa ceva! Cum să refuzi nationala ţării tale? Aşa ceva nu se face", a spus atunci Piţurcă. RĂZBOI ŞI PACE. Victor Piţurcă (dreapta) şi Mirel Rădoi au avut o relaţie tensionată în ultimii ani FOTO:OCTAVIAN COCOLOȘ 62 de meciuri a susţinut Victor Piţurcă în calitate de selecţioner al echipei naţionale. A obţinut două calificări, la Euro 2000 şi la Euro 2008