Mai bine de o treime dintre jucătorii pe care echipele din Liga I i-au trimis titulari în teren în ultima etapă sunt de altă naţionalitate decât cea română. Predomină portughezii şi sud-americanii, dar există şi „insule“ de australieni şi sloveni, sârbi sau bulgari.
 
Mihai Ianovschi, antrenorul care i-a descoperit printre alţii pe Adrian Mutu şi Dani Coman, spune că puştii pe care îi antrenează acum se gândesc deja că nu vor avea unde să joace când vor creşte: „Şi copiii îşi pun întrebări: «Ce facem dacă echipele din Liga I sunt pline de străini? Noi unde mai jucăm?»“. Paradoxul este că Rapid şi FC Vaslui, echipele de pe primele două locuri în clasament, au în total 22 de jucători străini în loturi. „Fără străini, Liga I ar fi la pământ. Spadacio, de la Rapid, seamănă cu Hagi la joc“, crede Mircea Rădulescu, directorul Şcolii Federale de Antrenori din România.

„Soluţia prin care CFR a câştigat campionatul i-a înnebunit pe ceilalţi. Toţi vor acum banii din Liga Campionilor într-un mod foarte rapid. Să investească acum şi să scoată la toamnă. Criza de jucători români prin care trecem se va accentua pe viitor“, prevede „Riciu“.

36,4 la sută dintre titularii etapei a treia a Ligii I au fost străini