Steliştii au exultat după tragerea la sorţi pentru şaisprezecimile de finală ale Ligii Europa pentru că au evitat super-puteri precum Manchester United, Manchester City şi Atletico Madrid.
"Roş-albaştrii" o vor întâlni pe Twente Enschede, o echipă olandeză fără un palmares deosebit.
Fostul internaţional Mircea Petescu (69 de ani), care este stabilit de peste 40 de ani în Olanda, a ţinut să le transmită steliştilor un avertisment bine argumentat.
Omul care l-a transferat pe Gică Hagi la Real Madrid în 1990 i-a tăiat elanul lui Gigi Becali, care anunţă deja că Steaua este calificată în "sferturi", deşi pe drum ar mai trebui să treacă şi de Schalke sau Plzen.
EVZ: Domnule Petescu, la Bucureşti, Twente e văzută drept un "adversar accesibil".
Mircea Petescu
: Twente e un adversar inaccesibil pentru Steaua. Îmi e greu să o spun, dar aşa este. O cunosc pe Twente ca pe propria mea echipă. Steaua nu a căzut bine deloc. Vă spun cu mâna pe inimă. În orice caz, va fi interesant duelul. La Enschede va fi o atmosferă extraordinară, Twente fiind o echipă foarte iubită în Olanda şi, în plus, merge foarte bine în acest sezon.
Cum vă explicaţi acest optimism?
Probabil pentru că Twente nu are supervedete. Are jucători necunoscuţi în România, dar care au experienţa unui campionat extrem de puternic aşa cum e cel al Olandei.
Au pierdut câţiva jucători de bază în ultimele luni, Theo Janssen şi Bryan Ruiz, dar au apărut imediat înlocuitori care i-au făcut uitaţi pe cei doi. Au un antrenor olandez (n.r. – Co Adriaanse), care are un tupeu extraordinar în organizarea jocului. Joacă tare, dă impresia că spulberă orice adversar.
Care sunt atuurile celor de la Twente?
Twente e o echipă omogenă. Începând cu Mihailov şi terminând cu Janko. Are un cuplu foarte tare de fundaşi centrali, Wisgerhof – Douglas, un mijlocaş, Wout Brama, care organizează excelent jocul echipei, şi doi oameni de gol, De Jong şi Janko, care colaborează perfect.
Tactic, cum joacă olandezii?
Twente nu joacă, aşa cum crede toată lumea, un 4-3-3. Sistemul se schimbă în funcţie de adversar. Luuk de Jong, de exemplu, fotbalist foarte ofensiv, joacă altceva atunci când echipa e dominată. Twente are un joc modern.
În concluzie, nu daţi multe şanse Stelei.
Nu îi dau multe şanse. Twente are o experienţă internaţională superioară Stelei. Şi nu e o echipă naivă.
Citiţi şi:

  • Olandezii, despre Steaua: "E una dintre cele mai accesibile echipe"
  • Cine e Twente Enschede. Trupa lui Co Adrianse joacă duminică cu Feyenoord
  • Gigi Becali: "Am avut noroc. Îi mulţumesc lui Dumnezeu!"