Evenimentul Zilei > International > Minsk: Proteste împotriva integrării cu Rusia
Minsk: Proteste împotriva integrării cu Rusia

Minsk: Proteste împotriva integrării cu Rusia

Cetățenii din capitala Belarusului au început o serie de proteste împotriva integrării cu Federația Rusă.

Peste o sută de persoane au participat la manifestație. Oamenii țineau în mână steaguri naționale alb-roș-albe, strigând sloganurile „Trăiască Belarus!” și „Fără alianțe cu Rusia imperială”. „Fără unire cu agresorul”, mai era scris pe unul dintre afișele adversarilor unirii Republicii Belarus cu Rusia.
Protestatarii au adoptat în unanimitate o rezoluție prin care acuză un „grup de oficiali” condus de președintele Alexander Lukashenko de „trădare și vânzare ilegală a intereselor cetățenilor din Belarus”. Aceștia au solicitat crearea unui „Grup de protecție internă” în toată țara. Sarcina sa ar fi aceea de a-i informa pe oameni „despre pericolul ocupației rusești”. Protestatarii și-au exprimat speranța că grupul va avea autoritate în societate și va strânge „forțe pentru a lupta”.
La miting au participat mai mulți politicieni de opoziție din Belarus, inclusiv organizatorul principal, co-președintele Partidului Creștin-Democrat din Belarus, Paval Sieviaryniec. În timpul mitingului, acesta citea paragrafe din Constituția Belarusului referitoare la suveranitatea țării.
Rusia și Belarus au convenit să instituie un cod fiscal și un cod civil unificat în cadrul unui format statal de tip Uniune, transmite ziarul rus Kommersant.
Programul de integrare economică dintre Rusia și Belarus a fost semnat la începutul lunii septembrie. Acesta prevede unificarea parțială a sistemelor economice ale celor două țări începând din ianuarie 2021.
Astfel, va exista un Cod fiscal unificat, alături de un regim al comerțului exterior și un cod civil comun, un sistem unificat de înregistrare a proprietăților și beneficii sociale similare, un regulator bancar aproape unificat, dar cu două bănci centrale, un singur regulator pentru piețele petrolului, gazului și electricității, alături de un sector armonizat de reglementare statală.