Evenimentul Zilei > Politica > Ministrul Justiței: La codul de procedură penală să fie abrogate reglementările privind camera preliminară
Ministrul Justiței: La codul de procedură penală să fie abrogate reglementările privind camera preliminară

Ministrul Justiței: La codul de procedură penală să fie abrogate reglementările privind camera preliminară

Ministrul Jusțiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, în cadrul comisiei speciale parlamentare privind legile justiției, că este necesară modificarea Codului penal, Codului de procedură penală și Codului civil. Observațiile ministerului Justiței privind Codul Penal au fost transmise parlamentarilor. În următoarele zile, MJ va trimite în scris și modificările la codul de procedură penală de abrogare a reglementărilor privind camera preliminară.

„La nivel de Minister al Justiţiei considerăm şi noi că este necesară evaluarea acestor coduri şi modificarea lor sub anumite aspecte. Ştim cu toţi că Ministrul Justiției a transmis prin Guvern şi către dvs. proiecte de lege pentru modificarea codurilor în acord cu Deciziile CCR, cu Directiva de exemplu privind confiscarea extinsă, respectiv prezumpţia de nevinovăţie.

Ne aflăm în faţa unor proiecte de lege care integrează pe de-o parte ceea ce a transmis MJ, pe de-o parte iniţiativele pe care dvs le aveţi sau au ajuns la dvs.

Considerăm necesară modificarea respecrivelor coduri. Am transmis către dvs observaţiile noastre privind Codul Penal. În zilele următoare vom transmite şi privind Codul de procedură penală, procedură civilă”.

Când eram judecător la Curte am participat la pronunţarea multor decizii de neconstituţionalitate privind reglementarea instituţiei numită cameră preliminară. Camera preliminară care creează multe incompatibilităţi, care sub multe  aspecte a fost declarată neconstituţională şi care nu şi-a atins scopul reglementării de scurtare a procesului penal, ci dimpotrivă  de prelungire a soluţionării respectivei cauze. În concluzie, ceea ce vă vom trimite în scris la codul de procedură penală va fi de eliminare, de abrogare a reglementărilor privind camera preliminară.”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Comisia specială parlamentară pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei, condusă de Florin Iordache (PSD), a început, miercuri, dezbaterile generale asupra modificărilor codurilor penale.