Ion Ștefan respinge „cu fermitate” acuzaţia lansată de fostul deţinător al portofoliului, Daniel Suciu, potrivit căreia controalele efectuate de la nivelul ministerului pe PNDL I şi II au avut „tentă politică” şi afirmă că rezultatele controalelor „au ajuns pe masa organelor de anchetă”.

„Resping cu fermitate acuzaţia adusă de fost ministru al Dezvoltării, cum că aceste controale au avut tentă politică. Ştim bine cu toţii că în vremea guvernării PSD practica a fost cu totul alta. Acum, în ceea ce mă priveşte, nu este cazul. Rezultatele controalelor şi neregulile constatate au ajuns pe masa organelor de anchetă, fie trimise de noi, fie prin autosesizarea instituţiilor abilitate. Spre deosebire de domnul fost ministru, dar şi spre deosebire de predecesorii lui din acelaşi partid, eu am făcut ce Curtea de Conturi a României a constatat că ei trebuiau să facă şi n-au făcut. Adică, să plătesc doar după ce s-a verificat lucrarea”, a declarat Ion Ştefan.

Politicianul liberal adaugă că este singurul ministru care şi-a asumat şi a semnat raportul Corpului de Control, care a scris „negru pe alb” neregulile în derularea proiectelor pe PNDL I şi PNDL II.

„De la preluarea mandatului şi până în prezent, pe PNDL I au fost decontate lucrări într-un total de 306.793.281,68 lei, către 446 de unităţi administrativ-teritoriale. De asemenea, pe PNDL II au fost decontate lucrări în valoare de 2.489.553.894,64 lei pentru 1.728 de unităţi administrativ-teritoriale şi un total număr de solicitări de 3.656. Cumulat, pe PNDL I şi PNDL II s-au făcut plăţi de 2.796.347.176,32 lei către 2.174 de unităţi administrativ-teritoriale, pentru 4.414 solicitări”, a mai arătat Ion Ştefan.

În privința reținerilor de la plată, ministrul liberal afirmă că s-au sistat doar lucrările la care au fost găsite neconformităţi: „Pe PNDL I s-a înregistrat un total plăţi reţinute de 92.498.145,79 lei, pe 122 de solicitări venite de la 89 de UAT-uri. Pe PNDL II, au fost reţinute la plată 627 solicitări, în valoare de 435.747.264,16 lei, venite de la 428 UAT-uri. Per total, este vorba despre 749 de solicitări reţinute pentru plăţi totale de 528.245.409,95 lei. Aceste informaţii sunt postate, în mod transparent, pe site-ul MLPDA, la secţiunea Plăţi şi PNDL. Dacă domnul fost ministru are informaţii concrete referitoare la avizarea la plată a facturilor neconforme, să ni le sesizeze şi vom face verificările necesare”.
În opinia ministrului MLPDA, „rolul controalelor dispuse în teritoriu a fost acela de a scoate la iveală neregulile din proiectele PNDL şi de a stopa bătaia de joc pe bani publici. De asemenea, aceste controale au fost derulate şi în urma sesizărilor trimise de cetăţeni din diferite colţuri ale ţării şi de mass-media, care au semnalat, pe reţelele de socializare sau prin adrese la minister, modul în care s-au implementat proiectele”.

Pe de altă parte, Ion Ștefan a mai precizat că, în urma „neregulilor” găsite la primării, Corpul de control al MLPDA nu a trimis trimis nicio sesizare către DNA şi Parchetul General.