Evenimentul Zilei > Actualitate > Ministrul german de Externe, presat sa demisioneze
Ministrul german de Externe, presat sa demisioneze

Ministrul german de Externe, presat sa demisioneze

Frank Walter Steinmeier, ministrul german de externe, se lupta in aceste zile pentru a-si salva postul, dupa ce presa a demarat o campanie in care ii cere demisia pentru ca, in timpul precedentei legislaturi, s-a opus eliberarii unui german retinut si, aparent, torturat de SUA la Guantanamo Bay.

Steinmeier, unul dintre membrii marcanti ai Partidului Social-Democrat, aflat in prezent la guvernare alaturi de crestin-democratii Angelei Merkel, este acuzat ca, in perioada 2002-2005, cand era seful cancelariei federale a lui Gerhard Schröder, a refuzat oferta CIA de a-l elibera pe Murat Kurnaz, cetatean german de origine turca retinut de  americani pentru terorism.

Dupa ce l-a arestat pe Kurnaz in Pakistan, la scurt timp dupa atacurile de la 11 septembrie, CIA a ajuns la concluzia ca acesta nu reprezinta, de fapt, o amenintare reala la adresa securitatii SUA si s-a oferit sa-l elibereze.

Pentru a profita totusi de legaturile fostului suspect cu mediile islamiste din Germania, CIA le-a propus serviciilor de informatii germane sa-l elibereze pe Kurnaz si sa-l foloseasca in continuare ca informator.

Oferta a fost insa respinsa de sefii spionajului german, decizie asumata de Steinmeier, care, ca sef al cancelariei federale, era insarcinat cu coordonarea activitatii serviciilor de informatii. Drept consecinta, pana in 2005, Kurnaz a ramas la Guantanamo, unde sustine ca a fost "batut si abuzat".

Steinmeier nu regreta nimic

Hotararea din 2002, dar si ocaziile ulterioare in care a refuzat eliberarea lui Kurnaz reprezinta acum cel mai mare cosmar al lui Steinmeier, care va trebui sa-si explice decizia inclusiv in fata procurorilor.

Steinmeier afirma ca demisia sa nu poate fi adusa in discutie. El sustine ca si azi ar lua aceeasi decizie intrucat riscul pe care-l prezenta Kurnaz la momentul respectiv pentru securitatea Germaniei nu putea fi neglijat.

"Ce s-ar fi intamplat daca Kurnaz, dupa intoarcerea de la Guantanamo, ar fi fost implicat intr-un atac si, mai tarziu, s-ar fi aflat ca am fi putut sa-l impiedicam?", si-a explicat Steinmeier pozitia pentru "Der Spiegel". 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News