Ministrul francez de interne: Unul din 10 infractori din Paris este român

Ministrul francez de interne: Unul din 10 infractori din Paris este român

Ministrul francez de interne, Claude Guéant, declară că lupta contra delincvenţei şi imigraţiei clandestine româneşti este una dintre priorităţile sale, el pronunţându-se în favoarea accelerării eforturilor de repatriere a delincvenţilor români, potrivit cotidianului "Le Parisien".

"Trebuie să se treacă la o viteză superioară în ce priveşte întoarcerea în ţara lor de origine", a declarat ministrul. Gueant a făcut această remarcă în timp ce se afla pe bulevardul Champs-Elysées, unde sunt concentrate, potrivit poliţiei, "toate formele de delincvenţă românească" de la Paris, notează France Presse, preluată de Agerpres.

Este vorba de furturi din buzunare sau din bancomate, furturi cu violenţă sau comerţ neautorizat, a precizat ministrul. "Ajunge, nu se mai poate aşa ceva pentru concetăţenii noştri", a avertizat ministrul francez. Cetăţeni români, organizaţi în reţele extrem de perfecţionate, conduse de capi ai mafiei, au crescut îngrijorător numărul infracţiunilor, în ultimele sătpămâni, la Paris, în regiunea Ile-de-France, şi, într-o mai mică măsură la Marsilia şi Lyon, a mai explicat oficialul francez. Autorităţile franceze colaborează cu cele române pentru rezolvarea acestei probleme, în prezent 14 poliţişti români find detaşaţi în Franţa. Scopul este anihilarea capilor reţelelor  respective, care se află în România, explică ministrul francez. Repatrierea infractorilor În primele şapte luni ale anului 2011, au existat 4.800 de români au fost reţinuţi de poliţiştii din Paris, faţă de 2.500 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Ceea ce înseamnă o creştere de 90%, spune Gueant. Aproape 1.200 de români au fost deja deferiţi justiţiei, anul acesta. El susţine că români reprezintă unul din 10 infractori în capitala franceză. "Aproape jumătate dintre infractorii români sunt copii sau adolescenţi, uneori în vârstă de 12 sau 13 ani, a precizat oficialul. Ei sunt forţaţi să facă acest lucru şi trebuie să dea, în fiecare zi, între 70 şi 100 de euro celui care l-a trimis pe stradă, spune Gueant. Principala măsură anunţată este repatrierea minorilor infractori în România. "Instalarea unui magistrat de legătură român, aici, la Paris, în câteva săptămâni, ne permite să organizăm repatrierea minorilor infractori spre ţara lor. Dacă aceştia au părinţi în Franţa, vor fi predaţi părinţilor înainte de a fi repatriaţi, iar dacă nu avem cunoştinţă despre prezenţa părinţilor lor pe teritoriul francez, minorii vor fi încredinţaţi serviciului de protecţie a copilului din România.  Controale mai stricte Ministrul a mai anunţat şi creşterea securităţii la punctele de frontieră, în aeroporturi, gări şi autogări cu linii internaţionale, o colaborare mai bună cu judecătorii şi cu serviciile de anchetă româneşti, pentru confiscarea bunurilor ilicite ale şefilor mafiei. El a anunţat, la final, şi semnarea unei noi legi pentru stoparea cerşetoriei pe  Champs-Elysées. "Declaraţiile ministrului sunt, din punct de vedere juridic, al legislaţiei internaţionale a drepturilor copilului  foarte discutabile, iar din punct de vedere moral sunt şocante", spune Edouard Donnely, preşedintele asociaţiei Hors la rue, care susţine minorii străini aflaţi la ananghie. Mai mulţi membri ai ONG-urilor sociale din Franţa spun, în acelaşi cotidian, că decizia este una motivată politic, din dorinţa de a se găsi "un ţap ispăşitor".

Ne puteți urmări și pe Google News