Evenimentul Zilei > International > Ministrul de externe al Ungariei: Respectarea realității nu este revizionism
Ministrul de externe al Ungariei: Respectarea realității nu este revizionism

Ministrul de externe al Ungariei: Respectarea realității nu este revizionism

Respectarea realităţii istorice nu poate fi revizionism, a declarat, marţi, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, la şedinţa Comisiei pentru Solidaritate Naţională a Parlamentului Ungariei.

Înainte de audierea sa anuală în acestă comisie, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că acelaşi eveniment al istoriei poate fi interpretat diferit, de pe poziţii diferite, dar Ungaria se aşteaptă ca toate ţările vecine să respecte faptul că ţara sa îşi aminteşte de unele evenimente ale istoriei ca fiind „cele mai triste file ale istoriei maghiarilor”.
Péter Szijjártó a mai afirmat, potrivit MTI, că situaţia comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic este per ansamblu mai bună decât a fost în urmă cu cinci ani, dar mai există multe chestiuni care aşteaptă să fie soluţionate.
Unul din cele mai importate domenii ale politicii externe este politica naţională şi, ţinând cont că Ungaria este o ţară unde graniţele statului nu coincid cu graniţele naţiunii, politica naţională trebuie să se afle în centrul politicii externe, a precizat ministrul ungar de externe.
Péter Szijjártó a acentuat că, în elaborarea strategiei politicii externe a Ungariei, ţelul este ca situaţia comunităţii maghiare din ţara respectivă să fie îmbunătăţită în mod continuu, viaţa acesteia să fie mai uşoară şi să se obţină situaţia în care comunitatea maghiară „să nu ne despartă, ci să fie o punte de legătură”, iar conducătorii ţărilor vecine să se gândescă la fel la acest lucru.