"Condamn atacurile de ieri (joi) împotriva a două nave în Golful Oman. Evaluarea noastră ne duce la concluzia că responsabilitatea atacurilor revine aproape sigur Iranului", a declarat şeful diplomaţiei britanice într-un comunicat, mergând pe urmele preşedintelui american, Donald Trump, care mai devreme în cursul zilei a acuzat Iranul că este la originea acestui atac.

Două petroliere, norvegian şi japonez, au fost joi ţinta unor atacuri cu origine nestabilită în timp ce navigau în apropiere de Strâmtoarea Ormuz, un pasaj maritim strategic la scară mondială.

"Lansăm un apel Iranului să înceteze de urgenţă orice formă de activitate destabilizatoare. Marea Britanie rămâne în strânsă coordonare cu partenerii săi internaţionali pentru a găsi soluţii diplomatice vizând dezamorsarea tensiunilor", a continuat Jeremy Hunt.

În acelaşi comunicat, diplomaţia de la Londra a subliniat că "niciun alt actor, statal sau nu, nu se poate să fi fost responsabil". Ministerul britanic de Externe a citat "recentele atacuri ale Iranului împotriva unor petroliere", referindu-se la precedentul atac comis la 12 mai contra a patru nave.

O anchetă multinaţională privind sabotarea acestor petroliere a ajuns la începutul lui iunie la concluzia că este responsabilitatea probabilă a unui "actor statal", precizând în acelaşi timp că deocamdată nu se poate spune că este vorba despre Iran. Cu toate acestea, Foreign Office s-a declarat "convins că Iranul poartă responsabilitatea acestui atac", transmite AFP, citat de Agerpres.