Ministrul Agriculturii susţine că mănâncă alimente care conţin organisme modificate genetic

Ministrul Agriculturii susţine că mănâncă alimente care conţin organisme modificate genetic

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, spune că atât el, cât şi familia lui, mănâncă soia şi alte produse alimentare care conţin organisme modificate genetic.

Tabără susţine că solicitarea lui către Comisia Europeană, de a reautoriza cultivarea organismelor modificate genetic (OMG-uri) în România,  se bazează în primul rând pe solicitarea primită din partea asociaţiilor de producători agricoli şi crescători de animale. Şi, ca să arate că OMG-urile autorizate nu afectează sănătatea, ministrul agriculturii a precizat că mănâncă plante provenite din astfel de culturi. "Atât eu, cât şi familia mea, consumăm cu încredere produse alimentare ce au în componenţă OMG autorizate. Nu poţi să nu ai încredere în sistemul european de evaluare a riscurilor, acesta fiind unul dintre cele mai drastice din lume. Însă, e adevărat, încrederea mea se bazează pe o cunoaştere aprofundată a domeniului, inclusiv a mecanismelor de control, verificare şi atestare", a declarat Tabără. El crede că cei care adoptă o atitudine reticentă faţă de produsele biotehnologiei moderne sau le resping de-a dreptul nu au ca bază o documentare ştiinţifică, ci doar opinii formate din frânturi de argumente "servite de alţii". România, piaţă de desfacere pentru soia modificată genetic Valeriu Tabără crede că introducerea în cultură a soiei modificate genetic are ca principali beneficiari crescătorii de animale, fermierii şi consumatorii de alimente. "Un lucru bine ştiut de cei care trăiesc din agricultură este că potenţialul agricol al României în asigurarea proteinei vegetale, a hranei pentru animale şi a oamenilor, a scăzut dramatic în 2007, odată cu aderarea României la UE şi obligativitatea eliminării acestei plante din sistemul de culturi agricole. România a devenit importator net de soia şi şroturi de soia, din ţări în care se cultivă cu preponderenţă soia modificată genetic. Aşadar, din acest punct de vedere, România a devenit doar piaţă de desfacere, nu şi producător", a mai spus ministrul.

Ministrul Mediului nu vrea OMG-uri În timp ce ministrul agriculturii se declară pro cultivării OMG-urilor, mai multe ONG-uri, dar şi reprezentanţii PSD Cluj, i-au cerut ministrului Agriculturii să demisioneze. În timp ce ministrul Agiculturii este pentru cultivarea OMG-urilor, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a semnat, anul trecut,  o notă prin care se interzice cultivarea organisemlor modificate genetic pe o perioadă de cinci ani.  Tabără a colaborat cu Firma Monsanto, cel mai mare producător de organisme modificate genetic din lume. Acesta a făcut cercetare pentru firmă.

Ne puteți urmări și pe Google News