Evenimentul Zilei > Justitie > Arestarea Alinei Bica, fosta șefă a DIICOT. Informații de ultimă oră de la Ministerul Justiției
Arestarea Alinei Bica, fosta șefă a DIICOT. Informații de ultimă oră de la Ministerul Justiției

Arestarea Alinei Bica, fosta șefă a DIICOT. Informații de ultimă oră de la Ministerul Justiției

Ministerul Justiţiei transmite că are atribuţii limitate, conform legii, cu privire la mandatul european de arestare al Alinei Bica.

Într-un comunicat de presă transmis marţi, Ministerul Justiţiei a făcut mai multe precizări în legătură cu procedura privind mandatul european de arestare, care se desfăşoară în prezent cu privire la Alina Bica:

1. Alina Mihaela Bica a fost reţinută de autorităţile italiene în baza mandatului european de arestare emis de Tribunalul Bucureşti. Aceasta are de executat 4 ani de închisoare în urma sentinţei din dosarul în care a fost găsită vinovată pentru favorizarea făptuitorului.

2. În momentul de faţă, există un contact direct între autoritatea judiciară de emitere a mandatului european de arestare (Tribunalul Bucureşti) şi autorităţile italiene. Niciuna dintre părţi nu a solicitat, până la acest moment, sprijin sau asistenţă din partea Ministerului Justiţiei.

3. În ceea ce priveşte transmiterea documentelor solicitate de partea italiană, informaţia primară se află la instanţa emitentă a mandatului european de arestare, adică Tribunalul Bucureşti, care are o vastă experienţă în astfel de proceduri şi răspunde rapid şi eficient solicitărilor autorităţilor de executare în cazul mandatelor europene de arestare.

4. Conform reglementărilor europene în vigoare, România aplică dispoziţiile Deciziei-cadru nr. 2.002/584/JAI din 13 iunie 2002 privind mandatul european de arestare şi procedurile de predare între statele membre ale Uniunii Europene transpusă în Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

5. Atât decizia-cadru menţionată, cât şi legislaţia română de transpunere promovează contactul direct între autoritatea judiciară de emitere şi cea de executare, Ministerul Justiţiei are atribuţii limitate, în calitatea sa de autoritate centrală în materia mandatului european de arestare, în sensul de a sprijini fie autoritatea judiciară emitentă a mandatului european de arestare, fie pe cea de executare, la solicitarea acestora, ori de câte ori nu se reuşeşte transmiterea pe cale directă sau este nevoie să asiste şi să sprijine autorităţile române în emiterea şi executarea mandatelor europene de arestare.


Citiţi şi: Portița prin care Alina Bica, fosta șefă DIICOT, poate să evite extrădarea


CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: