"Românul trebuie să se gândească dacă vrea să aibă şi mâine un loc de muncă şi să ceară bonul fiscal sau factura, atunci când cumpără ceva. Aşa, are garanţia că banii plătiţi sunt colectaţi. Dacă eu cumpăr fără bon, înseamnă că accept ca alţii să fure şi eu să fiu prostul care plăteşte. Dacă toată lumea ar cere bonul, preţurile s-ar reduce într-un an, dar aceasta ar însemna ca, pentru moment, românii să scoate ceva mai mulţi bani din buzunar", a declarat pentru evz.ro Sorin Minea, preşedintele patronatului din industria alimentară, Romalimenta.

Sorin Minea este de părere că, înainte de a face planuri pentru crearea unui Observator de Preţuri, Ministerul Economiei ar fi trebuit să îi consulte şi pe producători.

"Observatorul de Preţuri nu va opri scumpirile, preţurile sunt dictate de piaţă, însă trebuie stopată evaziunea. Cel care lucrează în piaţa neagră nu a majorat TVA la 24%, pentru că el nu plăteşte taxe la stat. Astfel, preţurile practicate de el sunt mai mici decât cele pe care le practic eu. Deci, evazioniştii iau din clienţii magazinelor care lucrează corect, care vor trebui să concedieze din angajaţi", a explicat preşedintele Romalimenta.

În viziunea sa, toţi comercianţii ar trebui fiscalizaţi, inclusiv cei care îşi vând marfa în pieţe, mai ales că mulţi dintre ei "au carnet de producător de roşii turceşti", sau cei care participă la târguri cu produse tradiţionale, organizate de instituţii de stat.

Pentru a-i face pe micii comercianţi să lucreze corect, Minea spune că "3 zile de controale serioase" ar rezolva problema cel puţin pe termen scurt.