MILLIYET: Trump şi „Acordul secolului”

MILLIYET: Trump şi „Acordul secolului”

Orientul Mijlociu continuă să fiarbă. Se pune tot mai des întrebarea "Tensiunile dintre Iran şi SUA se vor transforma într-un conflict fierbinte?".

Protestele Irak nu se mai termină. La anumite intervale, regiunea în care se află ambasada SUA este atacată cu rachete. În Yemen nu se mai termină luptele. Iar Siria e cum o ştiţi. La est de Eufrat, lupte şi explozii. La Idlib, militarii sirieni sprijiniţi de Rusia avansează. Civilii care ajung pe drumuri sunt nevoiţi să se îndrepte spre Turcia. Între timp, situaţia în Libia continuă să fie fierbinte. Speranţa în armistiţiu este destul de scăzută.

Poate v-a atras atenţia faptul că pe listă nu se află vechea problemă israeliano-palestiniană a Orientului Mijlociu. Însă dacă privim la evoluţii, pare că subiectul va ajunge în curând, din nou, în capul listei. Trump a spus că anunţă detaliile "Acordului secolului", al cărui obiectiv este pacea palestiniano-israeliană şi la care lucrează de mult timp ginerele-emisar special. Chiar dacă au ajuns în presă unele detalii referitoare le conţinutul acordului, esenţialul îl vom afla în curând.

Principalele neînţelegeri ale problemei palestiniano-israeliene sunt următoarele: statutul Ierusalimului, stabilirea graniţelor politice, viitorul zonelor ocupate şi situaţia refugiaţilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

SUA, UE şi unele ţări bogate în petrol, în principal Arabia Saudită, vor contribui cu 50 de miliarde de dolari. Planul care îi vizează pe palestinieni şi care îi include şi pe vecinii lor se bazează pe presupunerea că o investiţie de asemenea amploare va diminua şomajul şi va asigura o transformare socio-economică. Se prevede că această abordare va asigura palestinienilor "bunăstarea" iar Israelului "securitatea". Numai că mai mulţi observatori, politicieni din aripa palestiniană, susţin că acest plan nu va da rezultate.

În special nemodificarea statutului Ierusalimului şi menţinerea aşezărilor israeliene din Cisiordania se află printre aspectele pe care palestinienii nu le vor accepta. Pe de altă parte, este importantă şi latura psihologică a procesului. Cât timp Trump invită partea israeliană la Casa Albă, partea palestiniană consideră planul "Palma secolului" şi nu "Acordul secolului".

Evoluţiile de după Primăvara Arabă par că au liniştit Israelul cum nu a mai fost niciodată. Statele arabe vecine s-au prăbuşit. Luptele religioase şi războaiele civile din regiune au făcut ca privirile să se întoarcă în altă parte de la problema palestiniană. Între timp, Israelul a stabilit cu Arabia Saudită, Egiptul şi Emiratele Arabe Unite legături mai bune ca oricând în istorie. Iar Iranul îşi are propriile probleme.

Îndreptându-se spre alegeri, înghesuit pe plan intern, Trump are clar nevoie de o poveste de succes care să întoarcă privirile şi care să îi asigure sprijinul lobby-ului israelian. Chiar dacă "Acordul secolului" nu prea poate să îi asigure acest lucru, ar putea totuşi să îi servească într-o măsură discutabilă. Este un lucru pe care îl ştie toată lumea că o problemă atât de profundă şi de complexă nu poate fi soluţionată într-o singură mişcare.

Autor Nihat Ali Özcan - Traducere RADOR