"România îşi va menţine forţele în tot anul 2012, prima jumătate a anului 2013 şi vom trece eventual la o diminuare a participării noastre, pe măsură ce, începând cu a doua parte a anului 2013 şi, în conformitate cu programul de transfer al responsabilităţilor de securitate către forţele afgane, în a doua jumătate a lui 2013, forţele afgane vor prelua parte din misiunile pe care le execută armata română", a precizat şeful statului român.

Traian Băsescu a precizat că România îşi va diminua prezenţa pe măsură ce misiunea va fi integral îndeplinită.
Antrenarea jandarmilor
Potrivit preşedintelui Băsescu, România va contribui şi după anul 2014 la instruirea forţelor de securitate afgane şi este gata să trimită 66 de instructori pentru forţele de jandarmerie ale Afganistanului.

"Una din marile probleme pe care le-am discutat astăzi este legată de ce vom face după 2014, iar concluzia la care am ajuns în discuţiile cu secretarul general (al NATO- n.r.) este că va trebui să continuăm să contribuim la procesele de instruire şi pregătire a forţelor de securitate afgane. De altfel, l-am informat pe secretarul general că România, conform angajamentelor sale, are gata de trimis în Afganistan 66 de instructori pentru forţele de jandarmerie ale Afganistanului", a precizat Traian Băsescu.
În prezent, România are 1.795 de militari în Afganistan participanţi la operaţiunea ISAF, o misiune sub comanda NATO şi un militar (ofiţer de legătură) care participă la misiunea Enduring Freedom a coaliţiei internaţionale.