Evenimentul Zilei > Politica > Militarii americani din Afganistan se întorc acasă pe la Mihail Kogălniceanu
Militarii americani din Afganistan se întorc acasă pe la Mihail Kogălniceanu

Militarii americani din Afganistan se întorc acasă pe la Mihail Kogălniceanu

Oficiali militari americani şi români au inaugurat, în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, un centru de tranzit pentru cei 30.000 de soldaţi ai SUA care până al sfârşitul acestui an se vor retrage din Afganistan.

Centrul de tranzit de la Mihail Kogălniceanu a fost construit de către militarii şi civilii americani şi români în numai două luni. Acesta funcţionează deja de la începutul lunii februarie când 300 de militari au trecut prin Terminalul de la Mihail Kogălniceanu, dinspre Germania spre Afganistan, pentru o misiune de câteva luni. Primul zbor în tranzit cu 100 infanterişti marini din Afganistan către SUA a avut loc în noaptea de 22 februarie iar după două zile, avionul care i-a transportat către bazele din Europa sau spre casă a decolat de la Mihail Kogălniceanu în dimineaţa zilei de 24 februarie. Se lucrează cu maximă operativitate, zilnic pot avea loc între 5-10 zboruri însumând 2000 de pasageri. Centrul de tranzit de la Mihail Kogălniceanu cuprinde mai multe structuri construite în condiţiile de furtună şi viscol puternic din luna ianuarie, inclusiv o facilitate pentru control vamal. Tranzitul poate dura de la câteva ore la cel mult două zile. Până la sfârşitul acestui an, Comandamentul European al Forţelor SUA va asigura transferul tuturor celor aproape 30.000 de soldaţi americani detaşaţi în Afganistan. Comandantul operaţiunii, general maior John O’Conner, a declarat pentru EVZ că ridicarea Terminalului de tranzit nu a implicat costuri majore. „ Am avut costuri minime pentru această parte a operaţiunii, Centrul costă probabil sub 100 000 de dolari, dar întreaga operaţiune pentru următoarele 10-12 luni este estimată la aproximativ 30 milioane de dolari”, explică oficialul militar american. El nu ştie, deocamdată, dacă după 2014 vor mai rămâne trupe americane în Afganistan dar „din declaraţiile comandantului suprem al armatei, preşedintele Barack Obama, anticipăm că toate forţele noastre vor fi retrase din Afganistan până la sfârşitul lunii decembrie şi sperăm să-i aducem acasă pe toţi,în siguranţă”. Până atunci, cei peste 300 de militari americani care vor asigura, cu schimbul, serviciile necesare transferului de personal, debracare, îmbracare, transfer bagaje, marfă,masă, cazare, vor rămâne la Mihail Kogălniceanu până la retragerea ultimului soldat din Afganistan.
Acest articol este proprietatea Evenimentului zilei și este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parțială a conținutului se poate face doar cu citarea sursei, astfel: pentru publicațiile tipărite – ziarul Evenimentul zilei, iar pentru publicațiile online – www.evz.ro

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News